Grundudstyr til brødbagning
En enkel proces med stort potentiale
Brødbagning er dybest set en enkel proces, med relativt få råvarer og stort potentiale. Men meget kan alligevel gå galt undervejs, så resultatet ikke altid ender, som man havde tænkt sig. Vi vil gerne bidrage til den bedst mulige oplevelse, og peger derfor, med vores 'Guide: Grundudstyr til brødbagning', på en samling gennemtestede produkter til bageriet i dit køkken. Godt bageudstyr er selvfølgelig ikke en garanti for sprød skorpe og luftig krumme, men det kan gøre oplevelsen en smule sjovere, mere behagelig og forhåbentlig i flere tilfælde bidrage til et lidt bedre brød.
Røreskål med flad bund, stål
- Røreskål i rustfrit stål med stor flad bund, som står godt på bordet.
- Anvendelig til stort set alt der skal røres, blandes, vendes og æltes.
- Skålen tåler varme, så den kan bruges som vandbad til for eksempel chokoladetemperering eller bearnaisesauce.
- Til forskel fra skåle i plastik, anbefaler vi stålskåle, fordi de kan affedtes, hvilket er en stor fordel, når der arbejdes med råvarer, der er følsomme over for fedt, som f.eks. æggehvider.
Dejskraber, silikone med stålhåndtag
- En dejskraber med stålhåndtag og hoved i silikone er meget anvendelig når du laver dej til brød.
- Med en længde på op til 32 cm kommer den godt ned ad skålens sider, også hvis du bruger en dyb røreskål.
- Den fås i to størrelser, tåler opvaskemaskine og op til 220 °C.
Røremaskine 'The Bakery Boss' – Sage
- Hvor andre køkkenmaskiner ofte kommer i vanskeligheder, når dejen bliver for tung, kører The Bakery Boss ufortrødent videre. Ved hjælp af 'Load Sensing'-teknologien registrerer maskinen selv mængden af dej og justerer hastigheden dertil.
- Røremaskinen har indbygget lys, der tænder når omrøringen starter, så du nemt kan følge med i hvad der foregår nede i skålen.
- Et direkte træk på den 1200 W store motor, kombineret med et utrolig højt omdrejningsmoment samt tandhjul med flere tænder end normalt og i 100 % metal, forklarer maskinens 'vilde kræfter'.
Rugbrødsform, jern med non-stick belægning – KOK
- Kunst og Køkkentøj får selv produceret denne rugbrødsform, fordi vi i en årrække ikke har været tilfredse med dem, der kan fås på markedet.
- Rugbrødsformen har flere gange vundet i test over andre lignende produkter på markedet, bl.a. i Politiken.
- Materialet er aluminiseret jern, kaldet 'AluSteel', som er et godt varmeledende materiale. Indersiderne af formen er beklædt med en 3-lags professionel non-stick belægning, så det færdigbagte rugbrød nemt slipper igen.
- Rugbrødsformen fås i tre størrelser: En klassisk 3,0-liters form til et traditionelt størrelse rugbrød, en lidt mindre 1,8-liters form, til mellem rugbrød, samt en lille form på 1,0 liter, til helt små, kvadratiske rugbrød.
Sandwichform, jern – KOK
- Kunst og Køkkentøj får produceret denne sandwichform i aluminiseret jern, kaldet 'AluSteel', som er et godt varmeledende materiale, der giver dit sandwichbrød en meget sprød skorpe.
- Formen kan også bruges til rugbrød, men anvend i så fald bagepapir, da surdej ætser formen, som derved kan ruste.
- Det særlige ved sandwichbrød er, at skorpen tit ønskes ens på alle fire sider, og derfor kan du bage med et særligt låg, som passer til (låget er ekstra tilbehør).
Bageplade, 40x30 cm, aluminium
- Bagepladen her måler 40x30 cm, og passer derfor ind i en standardovn.
- Den er fremstillet i aluminium, som leder varmen godt, hvorved bunden på dit brød får ekstra varme.
- Placér bagepladen oven på din bagerist i ovnen.
- Bageriste og bageplader i normale ovne har en tendens til at være skæve – men med denne bageplade får du en lige og jævn bagning.
Fadskraber, plast – KOK
- Den lille fadskraber, som måler 11,3x7,5 cm, er uundværlig når man bager eller laver chokolade.
- Som navnet siger, bruges den til at skrabe fade, skåle og lignende af med.
- Den er god til at håndtere fugtige brøddeje og rugbrødsdeje med, når dejen skal skrabes ud af en beholder eller skubbes på plads i en bageform.
- Fadskraberen kan evt. klippes til, så bredden passer til en bestemt bageform. Husk at dyppe den i vand hvis du bruger den til fugtige brøddeje.
Rørespartel, hvid plast
- En rørespartel som denne er egentlig en pind til at røre med.
- Den kan med fordel anvendes i stedet for en stor røreske, da den let kan skrabes ren på kanten af røreskålen.
- Denne version er praktisk og meget solid, fremstillet i glasfiber-forstærket plast. Den tåler kortvarigt op til 280 °C.
Bagemåtte i silikone, cirkler og felter – KOK
- Bagemåtten bruges i ovnen som erstatning for almindeligt bagepapir, men er også god til at rulle en klistret dej eller masse ud på, som f.eks. marcipan.
- Måtten måler 42 x 40 cm, kan bruges i alle typer ovne og tåler fra -60 °C fra til 220 °C.
- De runde markeringer og kvadratiske felter på måtten er tænkt til, at man kan lave ensartede størrelser af f.eks. kagebunde.
- Vi får selv produceret denne bagemåtte i en størrelse, så den passer nogenlunde til en standard 60 cm bred ovn (ydre mål).
Air Mat, bagemåtte i perforeret silikone – Silikomart
- Denne bagemåtte er også kendt som en 'Air Mat', da den er perforeret med mikrohuller, så varmen fordeles perfekt og cirkulerer luft til undersiden af det, som du bager.
- Glasfiberkernen forstærker måtten, så den kan tåle selv meget kraftig brug. Den er ideel til bagning af f.eks. eclairs, kiks, petit fours, brød og pizza.
- Bagemåtten måler 40x30 cm, er fra Silikomart og lavet af 100 % fødevaregodkendt silikone, med kerne af glasfiber.
Condibøtter, plast
- Condibøtter kan bruges til meget i det private køkken: Opbevaring af nødder, bønner, linser, restemad – og surdej.
- Bøtterne bruges også i professionelle køkkener, hvor kokkene prepper maden til service i dem.
- Condibøtter kan stables, giver overblik og findes i et væld af størrelser.
- Condibøtter er lavet af fødevaregodkendt PP-plast (polypropylen).
- Bemærk, at bøtterne ikke er så glade for at komme i fryseren, og at de skal betragtes som engangsemballage – men passer du godt på dem, kan de holde et langt stykke tid.
Perforeret bageplade, 40x30 cm, aluminium
- Denne perforerede bageplade er fyldt med huller.
- Hullerne i bagepladen gør dels, at fugt fra kage og brød kan slippe væk, og dels at luften i ovnen bedre kan cirkulere. Herved bliver din bagning mere sprød, der opnås en mere ensartet opvarmning og du undgår at tynde emner, som f.eks. tærter, 'buler' op under bagningen.
- Materiale: 1,5 mm aluminium, som sikrer optimal varmefordeling.
- Den perforerede bageplade rengøres med varmt vand og sulfo, men vand er som regel nok.
Brødkniv, træskaft og bølgeskær – Victorinox
- Universal-/brødkniv med træskaft og bølgeskær, med en længde på 26 cm.
- Kniven her er nærmest legendarisk. Den skærer fantastisk (vi har savet et kosteskaft over med den) og den holder skæret utroligt længe.
- Den er ikke alene god til alle typer brød, men også til emner med hård skorpe, som f.eks. ribbensteg.
Hævekurve i flet
Dejsnitter, plast og stål
- Dejsnitteren bruges til at ridse brød med før bagning, så man bedre kan styre, hvordan brødet skal sprække.
- Den skal anvendes med forsigtighed, da den er skarp!
- Dejsnitteren, dvs. selve skæret i enden, er lavet i rustfrit stål, og den har et håndtag af grøn plastik.
- Den bør ikke vaskes i opvaskemaskine, da det sløver bladet.
Hævekurve, flet – KOK
- Vi fører runde, rektangulære, trekantede og ovale hævekurve – og i størrelser der passer til både små og store brød.
- Hævekurve bruges til efterhævning af dejen, ikke til at bage i.
- En hævekurv hjælper med at holde faconen på dit brød, mens det koldhæver.
- Hævekurven kommer til sin ret, når dejen indeholder gluten og er æltet eller rørt godt igennem.
- Kurven er også god at servere og opbevare friskbagt brød i, da den flettede konstruktion tillader luft at cirkulere rundt om det lune brød, så det ikke bliver fugtigt.
Bagesten, 40x35 cm, lava – KOK
- En bagesten bruges til brød- og pizzabagning. Man lægger dejen direkte på den opvarmede sten, og der vil hurtigt dannes en sej og sprød skorpe på brødet eller bund på pizzaen.
- Idéen er, at man lægger emnet man vil bage direkte på den opvarmede sten. Stenen 'suger' fugt fra emnet væk og danner samtidigt hurtigt en skorpe på brødet. Det giver en sej og sprød skorpe, som kendes fra brød bagt i en stenovn.
- En bagesten er ikke god til helt tynde typer af brød, så hvis du primært skal bage tynde pizzaer, tarte flambée, fladbrød og lignende, så anbefaler vi at bruge et bagestål i stedet. Se Kunst og Køkkentøjs guide: Bagesten og bagestål – hvad er forskellen?



