Gryder Til Gas Fra Kunst Og Køkkentøj

Guide: Gryder til gas

I gamle dage sagde man, at "gas gavner gastronomien", og der er da absolut flere fordele ved at arbejde med et gaskomfur. Med gas kan temperaturen hurtigt reguleres, og man kan fysisk se flammen under gryden, hvilket giver visuel kontrol over den tilførte varme. Både professionelle kokke og ivrige amatørkokke arbejder ved gasblus, selvom induktion vinder frem.

Kan man bruge alle gryder på gas?

Ja, alle gryder kan bruges på gasblus. Det gælder gryder af støbejern, emalje, aluminium, rustfrit stål og kobber. Du kan derfor ofte bruge de samme gryder, som også passer til induktion eller keramisk komfur – inklusive gryder med non-stick belægning.

Gryder til gas behøver ikke magnetisk bund

I modsætning til induktionsgryder behøver gryder til gas ikke en magnetisk bund. Derfor kan du uden problemer bruge gryder i ren aluminium, kobber eller stål.

Vælg en gryde med flad og tyk bund

En gryde med flad og tyk bund fordeler varmen bedre og giver en mere jævn madlavning. En sandwichbund – hvor aluminium eller kobber er indkapslet i rustfrit stål – kombinerer effektiv varmeledning med holdbarhed. Gryder med skæv bund kan også bruges, men de fordeler fedtstoffer og varme ujævnt, hvilket kan være irriterende i madlavningen.

Materialer med god varmeledningsevne

Når du vælger gryde til gaskomfur, bør du kigge efter materialer med høj varmeledningsevne.

  • Rustfrit stål med indkapslet aluminium eller kobber er meget velegnet.
  • Støbejern holder godt på varmen og giver stabil madlavning.
  • Kobber og aluminium leder varmen hurtigt og jævnt, men er ofte kombineret med rustfrit stål for bedre holdbarhed.

Kig efter markering af gas-egnethed

Mange nye gryder har en markering på bunden, der viser, hvilke komfurtyper de passer til. Kig efter et gas-ikon eller teksten "GAS". Det er dog ikke alle producenter, der bruger markeringen – så fravær af ikon betyder ikke nødvendigvis, at gryden ikke kan bruges på gas.

Skru gradvist op for gasblusset

Gaskomfurer kan varme meget hurtigt op. Hvis du skruer for højt op fra start, kan gryden slå sig og blive skæv i bunden. Varm derfor gryden gradvist op, medmindre du blot skal koge vand.

Vælg gryde i den rigtige størrelse til gasblus

Gryder til gaskomfur skal have en passende størrelse i forhold til det gasblus, de bruges på. Gryden må hverken være for lille eller for stor i forhold til blusset, for så nedsættes effektiviteten af varmeoverførslen, så gryden ikke opvarmes optimalt.

Lige så vigtigt er det, at gryden er mindst 1 cm større end blusset, så flammerne kun varmer under gryden, og ikke slikker op af grydens sider. På den måde undgår du sorte afmærkninger på gryden, og minimerer risikoen for at brænde dig.

Rengøring af gryder til gas

Rengøringen afhænger af grydens materiale:

  • Rustfrit stål tåler ofte opvaskemaskine (men vi anbefaler håndvask).
  • Støbejern, pladejern, emaljeret støbejern og aluminium skal altid vaskes i hånden uden sæbe. Tør grundigt for at undgå rust.

Sørg altid for, at grydens bund er ren for fedt, olie og madrester, så det ikke brænder fast eller flammer op.

Hvis din gryde har en rustfri stålbund, kan den udvikle hvide aflejringer efter gentagen brug. Disse aflejringer kan fjernes ved at drysse bagepulver ud over grydens bund, dække med køkkenrulle og derefter dryppe eddike ud over det hele. Lad det stå i en halv times tid, inden du fjerner bagepulveret. Gentag evt. processen, hvis du skønner det nødvendigt. Skyl derefter grundigt og tør af.

Simreplade Af Sort Støbejern Fra Kunst Og Køkkentøj

Hvis du oplever, at din gryde ikke opvarmes jævnt nok på gasblusset, kan du bruge en simreplade af støbejern. Simrepladen placeres ovenpå blusset, dvs. imellem blus og gryde, hvor den hjælper til at fordele varmen jævnt til hele grydens bund.

Gasring Fra Kunst Og Køkkentøj

Hvis du skal smelte smør i en lille kasserolle, eller lave mocca på en espressokande, så er diameteren tit så lille, at gryden eller kanden står usikkert på gasblusset. Invester derfor i en gasring af jern, der placeres på risten over blusset, hvor den skaber en sikker bund for små gryder og kander.


Et udvalg af gryder til gas:

Guides til køkkengrej og bageudstyr

I vores guides til køkkengrej går vi et spadestik dybere for at forklare og belyse forskellene på udvalgte varer inden for vores sortiment af gastronomisk værktøj. Vi ønsker, at du her skal have samme service, som du får i vores butikker – eller så tæt på som muligt.