Guide: Gryder til gas

I gamle dage sagde man, at "gas gavner gastronomien", og der er da absolut flere fordele ved at arbejde med et gaskomfur: Temperaturen kan hurtigt reguleres, og man kan fysisk se flammen under gryden, hvilket giver kontrol over den tilførte varme. Både professionelle kokke og ivrige private amatørkokke arbejder helst ved gasblus, selvom induktion vinder mere og mere frem.

Kobbergryder Fra De Buyer Hos Kunst Og Køkkentøj

Alle gryder kan bruges på gasblus

Et gaskomfur med gasblus fungerer godt med alle typer gryder, herunder gryder af støbejern, emaljegryder, aluminium, rustfrit stål og kobber. Du kan dermed sagtens bruge gryder, som også passer til keramisk komfur og induktion – også dem med non-stick belægning.


Ikke et krav med magnetisk bund

Gryder til gas behøver ikke have en magnetisk bund, som man kender det fra gryder til induktion. Så du kan f.eks. bruge gryder, hvor bunden er lavet af ren aluminium, stål eller kobber.


Flad og tyk bund er en fordel

Gryder med flad og tyk bund er altid en fordel, også på gas, da bunden dermed fordeler varmen mere jævnt og effektivt. Brug gerne gryder med en tyk sandwichbund, hvor aluminium eller kobber er indkapslet i rustfrit stål. Fordelen ved denne konstruktion er, at aluminiummet inden i bunden fordeler varmen effektivt, hvor det rustfrie stål udenpå gør gryden mere holdbar. En gryde med skæv bund kan godt bruges på gas, men det kan være irriterende at lave mad med, da fedtstofferne fordeler sig ujævnt i gryden.


Gå efter god varmeledningsevne

Det er en fordel, at din gryde er lavet af materialer, der har en god ledningsevne. Dette sikrer nemlig en jævn opvarmning af hele gryden, dvs. af både bund og sider. Materialer som rustfrit stål og støbejern fungerer godt på gaskomfurer, men gryder fremstillet af aluminium eller kobber, eller med med en kerne af disse materialer, er også gode på gas.


Se efter en gasegnet markering

Hvis du skal afgøre om en ny gryde passer til gas, kan du kigge efter en speciel markering eller et ikon på produktet, der indikerer at gryden er egnet til brug på gaskomfur. Dette ikon viser et gasblus, ofte ledsaget af ordet "GAS".


Skru langsomt op for blusset

Hvis du skruer godt op for gassen, vil gaskomfuret opvarme din gryde meget hurtigt, hvilket ikke altid er hensigtsmæssigt. Gryden kan potentielt slå sig og blive skæv i bunden. Opvarm derfor gryden langsomt, med mindre du skal koge vand til pasta eller lignende.


Vær opmærksom på grydens diameter

Gryder til gaskomfur skal have en passende størrelse i forhold til det gasblus, de bruges på. Gryden må hverken være for lille eller for stor i forhold til blusset, for så nedsættes effektiviteten af varmeoverførslen, så gryden ikke opvarmes optimalt. Lige så vigtigt er det, at gryden skal være mindst 1 cm større end blusset, så flammerne kun varmer under gryden, og ikke slikker op af grydens sider. På den måde undgår du sorte afmærkninger på gryden, og minimerer risikoen for at brænde dig.


Rengøring af gryder til gas

Det er grydens materiale, der afgør hvordan den skal rengøres. Hvis gryden er fremstillet af rustfrit stål, så tåler den som regel opvaskemaskine (vi anbefaler dog altid, at man vasker op i hånden). Hvis gryden er lavet af pladejern, støbejern, emaljeret støbejern eller aluminium, så skal den altid vaskes af i hånden, uden brug af sæbe, skylles og tørres grundigt af. Uanset materiale, så er det dog afgørende, at bunden på din gryde er ren og uden snavs, fedt og andet, der kan hindre kontakten mellem gryden og induktionskomfuret. Hvis din gryde har en rustfri stålbund, kan den udvikle hvide aflejringer efter gentagen brug. Disse aflejringer kan fjernes ved at drysse bagepulver ud over grydens bund, dække med køkkenrulle og derefter dryppe eddike ud over det hele. Lad det stå i en halv times tid, inden du fjerner bagepulveret. Gentag evt. processen, hvis du skønner det nødvendigt. Skyl derefter grundigt og tør af.

Simreplade Fra Kunst Og Køkkentøj
Brug en simreplade til jævn varmefordeling
Hvis du oplever, at din gryde ikke opvarmes jævnt nok på gasblusset, kan du bruge en simreplade af støbejern. Simrepladen placeres ovenpå blusset, dvs. imellem blus og gryde, hvor den hjælper til at fordele varmen jævnt til hele grydens bund.
Gasring Fra Kunst Og Køkkentøj
Gasring til små gryder og kander
Hvis du skal smelte smør i en lille kasserolle, eller lave mocca på en espressokande, så er diameteren tit så lille, at gryden eller kanden står usikkert på gasblusset. Invester derfor i en gasring, der placeres på risten over blusset, hvor den skaber en sikker bund for små gryder og kander.

Gryder til gas

Kasseroller til gas

Sauteuser til gas