Guide: Gryder til induktion

Induktionskomfurer vinder mere og mere frem, og uanset om du er køkkenchef på en restaurant eller står bag gryderne hjemme i det private køkken, så er det sandsynligt, at du allerede har, eller overvejer at købe, et komfur med induktion.

De er nemlig både energieffektive, lette at rengøre og giver en meget præcis varmefordeling til hele grydens bund. Men der er visse ting, du skal være opmærksom på, når du vælger gryder til dit induktionskomfur.

Gryder Til Induktion Fra Kunst Og Køkkentøj

Sådan tjekker du, om en gryde fungerer på induktion

Et induktionskomfur fungerer ved at skabe en elektromagnetisk strøm i bunden af gryden. Derfor skal grydens bund være magnetisk. Det tjekker du nemt ved at holde en magnet op mod grydens bund. Hvis magneten sidder fast, er bunden magnetisk. Og dermed kan gryden som udgangspunkt bruges på et induktionskomfur.


Magnetisk bund er vigtigst

Gryder til induktion skal have en magnetisk bund, da induktionskomfurer fungerer ved at skabe en elektromagnetisk strøm i bunden af gryden, hvorved der genereres varme. Denne forbindelse mellem komfur og gryde opnås kun, hvis grydens bund er magnetisk. Om gryden er fremstillet af støbejern, emaljeret støbejern, aluminium, rustfrit stål, kobber eller med non-stick, er sådan set ligegyldigt, så længe bunden bare er magnetisk.


God evne til at lede varme

Gryder til induktion bør være lavet af materialer, der har en god ledningsevne for at sikre en jævn opvarmning. Materialer som rustfrit stål og støbejern fungerer godt på induktionskomfurer, men gryder fremstillet af aluminium eller kobber – eller med med en kerne af disse materialer – er også gode på induktion. Det afgørende er, at bunden er magnetisk.


Flad og tyk bund

Gryder med en flad og tyk bund fordeler varmen mere jævnt og effektivt, hvilket bidrager til en optimal varmefordeling fra grydens bund. Gå efter gryder med en tyk sandwichbund, hvor aluminium eller kobber er indkapslet i rustfrit stål. Fordelen ved denne konstruktion er, at aluminiummet inden i bunden fordeler varmen effektivt, hvor det rustfrie stål udenpå sikrer den magnetiske forbindelse mellem komfuret og gryden.


Skæv bund på gryden kan drille

Gryden må helst ikke være alt for skæv i bunden, da visse induktionskomfurer skal have 100 % kontakt med komfuret, for at blusset tænder. Det kan desuden være irriterende at lave mad på en skæv overflade, da fedtstofferne vil fordele sig ujævnt i gryden.


Varm gryden langsomt op

Induktionskomfurer er bl.a. kendetegnede ved at kunne opvarme en gryde eller pande ekstremt hurtigt. Men pas på: Opvarm alligevel din gryde eller pande langsomt, så den ikke slår sig og bliver skæv af for hurtig opvarming. Undgå derfor boostfunktion eller lignende, med mindre du skal koge vand til pasta eller lignende. Opvarm heller ikke en tom gryde for længe uden indhold, da du risikerer at “chokke” den, hvilket kan udløse skævhed i bunden.


Undgå kobber- og aluminiumsbund uden stål

Kobber- og aluminiumsbunde er ikke velegnede til induktion, da de ikke er tilstrækkeligt magnetiske og derfor ikke vil opvarme gryden korrekt. Gryder af kobber eller aluminium skal derfor have en magnetisk stålbund, før de kan fungere på induktion.


Induktionsegnet markering

Hvis du skal afgøre om en ny gryde passer til induktion, kan du kigge efter en speciel markering eller et ikon på produktet, der indikerer at gryden er egnet til brug på induktionskomfur. Dette ikon viser en vandret spiral, ofte ledsaget af ordet "INDUCTION".


Gryden skal passe til blusset

Gryder til induktion skal have en passende størrelse i forhold til størrelsen på induktionsvarmezonen på komfuret. Er gryden for lille eller for stor, nedsættes effektiviteten af varmeoverførslen, så gryden ikke opvarmes optimalt.


Tjek om komfur og gryde passer sammen

Det er vigtigt at kontrollere, om en gryde er kompatibel med dit induktionskomfur, da nogle komfurer kan have forskellige restriktioner til brugen, f.eks. et minimumkrav til diameteren på gryder. Det anbefales at læse brugervejledningen til induktionskomfuret for at sikre korrekt brug og dermed undgå eventuelle problemer med kompatibilitet.


Rengøring af gryder til induktion

Det er grydens materiale, der afgør hvordan den skal rengøres. Hvis gryden er fremstillet af rustfrit stål, så tåler den som regel opvaskemaskine (vi anbefaler dog altid, at man vasker op i hånden). Hvis gryden er lavet af pladejern, støbejern, emaljeret støbejern eller aluminium, så skal den altid vaskes af i hånden, uden brug af sæbe, skylles og tørres grundigt af. Uanset materiale, så er det dog afgørende, at bunden på din gryde er ren og uden snavs, fedt og andet, der kan hindre kontakten mellem gryden og induktionskomfuret. Hvis din gryde har en rustfri stålbund, kan den udvikle hvide aflejringer efter gentagen brug. Disse aflejringer kan fjernes ved at drysse bagepulver ud over grydens bund, dække med køkkenrulle og derefter dryppe eddike ud over det hele. Lad det stå i en halv times tid, inden du fjerner bagepulveret. Gentag evt. processen, hvis du skønner det nødvendigt. Skyl derefter grundigt og tør af.


Gryder til induktion

Kasseroller til induktion

Sauteuser til induktion