STEGEPANDE I PLADEJERN

Om brug og vedligehold

Om brug og vedligehold af stegepande i pladejern fra Kunst og Køkkentøj

Anvendelse

Jernpanden kan bruges på alle typer af blus, men da den er presset op af en jernplade, kan der være spændinger i metallet, som udløses ved pludselig opvarmning eller nedkøling, som igen kan bevirke, at panden bliver skæv i bunden.

Det er ikke noget problem på gas, men på induktionsblus kan det være irriterende, at panden ikke står ordentligt fast, og på keramik- eller masseplader kan panden ikke fange varmen ordentligt. Den bedste måde, at undgå at panden slår sig, er ved at lade den varme langsomt op og køle langsomt af. Bemærk at panden på visse induktionskomfurer skal have 100 % kontakt med komfuret, for at blusset tænder.

Inden ibrugtagning

Før panden tages i brug, skal den steges ind i olie, så den slipper stegeemnet nemt. Brug en raffineret madolie, dog helst ikke olivenolie, da den kan gøre panden klistret. Steg panden ind ved at smøre indersiden ind i rigeligt med olie og varm den igennem på blus eller i en ovn ved middel varme i 15 til 20 minutter. Herved bliver olien tynd, og trænger ned i alle de mikroskopiske huller i pandens overflade.

BEMÆRK! Olien må på intet tidspunkt blive så varm, at den begynder at ryge, for så kan der gå ild i den! Når man ikke kan vente længere, lader man panden afkøle, hælder eventuel overskydende olie af, og aftørrer den grundigt med et stykke køkkenrulle.

Vedligehold

Efter brug køles panden af, og overskydende fedt fjernes med køkkenrulle. Herefter vaskes panden med varmt vand uden brug af sæbe, og tørres grundigt af.

Undgå så vidt muligt at bruge ståluld eller rensemidler indvendigt i panden da det kan fjerne den fedtede overflade, der er med til at forbedre pandens stegeegenskaber. Affedtes panden kan det desuden medføre, at den begynder at ruste. Efter vask kan man med fordel bruge køkkenrulle eller en karklud til aftørring af panden – så undgår man at få fedtede viskestykker.

Følger du disse råd, vil du have glæde af jernpanden de næste mange år.