BAGESTEN OG BAGESTÅL

Hvad er forskellen?  

Bagesten Pizzasten Fra Kunst Og Køkkentøj

Bagning med bagestål og bagesten

Bagestål og bagesten er ideelle underlag til bagning af visse, men ikke alle typer af brød. Idéen med dem begge er, at de har en stor termisk masse. Det vil på dansk sige, at de holder godt på varmen. Det betyder, at temperaturen holdes oppe når man lægger dejen på, hvorved der dannes en sprød skorpe, præcis som når man steger på en stegepande.


Gryde Ovenpå Bagesten Hos Kunst Og Køkkentøj

Bagesten i lava

Fordele:

  • Bagesten afgiver varmen langsommere til brødet end et bagestål, hvilket giver gode resultater ved lidt tykkere pizzatyper, brød, sandwichbrød og lignende.
  • En bagesten kan bruges som underlag, hvor man 'grydebager' brødet ved at dække det med en omvendt gryde eller metalskål.
  • Stenen er lidt porøs hvorved noget af fugten suges væk. Det giver en lidt sejere skorpe til brødet.
  • En bagesten kræver ingen vedligehold.

Ulemper:

  • En bagesten er ikke god til helt tynde typer af brød.
  • En bagesten er tung – vores vejer 7 kg.

Se KOKs bagesten >

Bagestål Fra Kunst Og Køkkentøj

Bagestål i jern

Fordele:

  • Bagestål afgiver varmen meget hurtig til dejen, hvilket giver særdeles gode resultater ved specielt lidt tyndere emner som fladbrød, tarte flambée og klassiske sydeuropæiske pizzaer.
  • Kan ikke gå i stykker.

Ulemper:

  • Brød, som skal bage i længere tid, bliver brændt i bunden af bagestålet.
  • Et bagestål er tungt – vores vejer 5,5 kg.
  • Det kan ruste, så det er vigtigt at man vedligeholder det.

Se KOKs bagestål her >