Udstyr til fyldt chokolade

Chokoladeforme Hos Kunst Og Køkkentøj

Er det nemt at lave sine egne chokolader?
At lave sin egen chokolade kræver en smule tålmodighed og fingersnilde. Sørg for, at du har godt med plads på køkkenbordet, så du nemmere kan arbejde med skåle og forme, og sæt hellere for meget tid af, end for lidt. Reservér gerne en formiddag eller eftermiddag til dit chokoladeprojekt, første gang du skal arbejde med chokolade. Øvelse gør mester og det er faktisk ikke svært – man skal bare vide hvordan.

Undgå varme
På varme dage (om sommeren) og i varme rum, kan det være sværere at arbejde med chokolade, da den temmelig nemt smelter.

Chokolade skal tempereres. Hvad betyder det?
Processen med at temperere chokolade gør, at chokoladen trækker sig en smule sammen når den størkner, og at den får en smuk og helt blank overflade.

Man skal holde godt øje med chokoladens temperatur og varmebehandling, også kaldet temperering, undervejs i processen. Det er uhyre vigtigt at styre chokoladens temperatur meget præcist, så du får det bedst mulige resultat, både i forhold til chokoladens overflade og i forhold til hvor nemt chokoladen slipper formen. Der er i øvrigt forskel på den temperering som hvid, lys og mørk chokolade skal have.

For at opnå et godt resultat kræves det, at chokoladen inden den hældes i formen er tempereret korrekt, da chokoladen ellers er vanskelig eller umulig at få ud af formen i ét stykke. Man kan godt temperere chokolade uden et termometer, men vi anbefaler kraftigt, at man benytter et.

Vejledning i temperering
Når du køber chokoladeforme hos Kunst og Køkkentøj, medfølger en vejledning i korrekt temperering af chokolade. Du kan også se denne vejledning lige her:

Vejledning i temperering af chokolade

Hvor meget chokolade skal man bruge?
Jo større mængde chokolader du arbejder med og tempererer, desto nemmere er det at holde en stabil temperatur, som er afgørende for et flot resultat. Det er f.eks. nemmere at temperere 2 kilo chokolade end 200 gram, fordi små mængder hurtigere afkøles. Det betyder ikke, at du behøver lave 2 kilo færdig chokolade eller at du skal smide meget ud. Bare gem den overskydende chokolade i en lufttæt bøtte i køkkenskabet, og brug den en anden gang. – Den kan sagtens holde sig.

Må jeg sætte chokoladen i køleskab og fryser?
Vi anbefaler, at du ikke placerer chokoladeforme med chokolade i, i køleskab eller fryser, for evt. at fremskynde processen. Dette medvirker blot, at chokoladen trækker sig for hurtigt sammen, hvilket kan give chokoladen ‘slip-mærker’ fra formen. Fugten fra kulden gør desuden chokoladens overflade mat, mindre blank og knap så flot at se på.

Pas også på damp
Når du arbejder med chokoladen, så vær opmærksom på, at den ikke udsættes for damp fra en gryde eller elkedel. Chokoladen bliver nemlig grå og kedelig, hvis den møder damp undervejs.

Hvordan rengøres chokoladeformen
Chokoladeforme tåler ikke at blive vasket i opvaskemaskine eller med sæbe, da begge dele potentielt kan ødelægge formen.

Skyl i stedet formen under den varme hane, og aftør den umiddelbart herefter. Er uheldet sket, og formen har fået sæbe, kan man prøve at polere den omhyggeligt med en blød klud, inden næste brug. Eventuelt kan formen vaskes med en mild eddikeopløsning.

Alle chokoladeforme og udstyr vist på siden her kan også købes hos Kunst og Køkkentøj i København på Østergade 26 og i Aarhus på Åboulevarden 41.Besøg også Kunst og Køkkentøj i København og Aarhus.