Om brug og vedligehold af jernpander

Stegepande I Pladejern Fra Kunst Og Køkkentøj (1)

Om jernpander

En jernpande steger og bruner kød, fisk, kylling og grøntsager fantastisk godt og kan bruges ved meget høj temperatur, så du opnår Maillard-reaktionen, hvor kød får en optimalt karamelliseret stegeskorpe ved 140-165 °C.

Jernpanden kan bruges på alle typer blus og komfurer, men da den er presset op af en kraftig jernplade, kan der være spændinger i metallet, som kan udløses ved pludselig opvarmning eller nedkøling. Dette kan bevirke, at panden slår sig og bliver skæv i bunden. En skæv pande er ikke noget problem på gas, men på induktionsblus kan det være irriterende, hvis panden ikke står ordentligt fast, og på keramisk komfur eller masseplader vil panden ikke kunne fange varmen ordentligt. Den bedste måde at undgå at panden slår sig, er ved at lade den varme langsomt op og køle langsomt af. Bemærk at panden på visse induktionskomfurer skal have 100 % kontakt med komfuret, for at blusset tænder.


Skal indsteges før brug

Før panden tages i brug, skal den steges ind i olie, så den slipper stegeemnet nemt. Brug en raffineret solsikke- eller vindruekerneolie.

Steg panden ind ved at smøre indersiden med olie og varm den igennem på et blus ved middel varme i 15-20 minutter. Herved bliver olien tynd, og trænger ned i de mikroskopiske huller i pandens overflade.

Bemærk: Olien må på intet tidspunkt blive så varm, at den begynder at ryge, for så kan der gå ild i den! Når man ikke kan vente længere, lader man panden afkøle, hælder eventuel overskydende olie af, og aftørrer den grundigt med køkkenrulle.


Naturlig non-stick overflade

Panden er fremstillet af kulstål uden overfladebehandling, og vil med tid og brug blive mørk i overfladen, hvilket bidrager til en naturlig non-stick effekt.


Pas på i ovn

Producenten de Buyer anbefaler, at jernpander med lange håndtag bruges i ovnen maksimalt 10 minutter ved højst 200 °C. Dette skyldes, at håndtaget er lamineret for at undgå rustdannelse, og at længere tids brug i ovn kan risikere at ødelægge lamineringen.

Jernpander med runde håndtag, dem vi kalder paellapander, kan til gengæld bruges ubegrænset i ovn.


Rengøring

Efter brug køles panden af, og overskydende fedt fjernes med køkkenrulle. Herefter vaskes panden med varmt vand uden brug af opvaskemiddel, og tørres grundigt af.

Undgå så vidt muligt at bruge ståluld eller rensemidler indvendigt i panden da det kan fjerne den "fedtede" overflade, der er med til at forbedre pandens stegeegenskaber. Affedtes panden kan det desuden medføre, at den begynder at ruste.

Efter vask kan du med fordel bruge køkkenrulle eller en klud til aftørring af panden – så undgår du at få fedtede viskestykker.

Panden tåler ikke opvaskemaskine og må aldrig stå i blød.


Carbone Plus: Jernpander

Se hele serien