Guide til silikoneforme

Silikoneforme er bageforme lavet af fødevaregodkendt silikone, som er et meget anvendeligt materiale. Du kan bruge silikoneforme til mange formål i dit køkken: Du kan bage kager og brød i dem og du kan bruge dem til at fryse is og mousse. Silikoneforme findes i hundredevis af varianter, i forskellige størrelser og udformninger.

Silikoneforme Hos Kunst Og Køkkentøj

Forme til bagning, is og dessert

Alle silikoneforme er non-stick, bløde og fleksible, og langt de fleste silikoneforme kan tåle både lav kulde og høj varme. Mange af dem kan bruges fra -60 °C til 230 °C, og nogle endda ved endnu lavere kulde og højere varme. Men du skal altid undgå at bruge silikoneforme under grillfunktionen i din ovn, for det kan formene ikke tåle – de smelter simpelthen. Husk altid at læse vejledningen grundigt, inden du bruger din silikoneform.


Hvilke silikoneforme findes der?

Silikoneforme sælges i mange forme, størrelser og farver. Du kan få silikoneforme i helt små størrelser til f.eks. mini-muffins, mini-pyramider og mini-financiers, der findes mellemstørrelser til "almindelige" størrelser til kage og is – og endelig kan du få de helt store silikoneforme, som bruges til større kager på op til 24 cm i diameter.

NB: Vi fraråder at støbe chokolade i en silikoneform. Da formen er blød, vil den størknede chokolade let kunne knække. Det er heller ikke muligt at banke lufthuller ud af chokoladen. Brug hellere en rigtig chokoladeform i hård plast i stedet. Se vores udvalg af chokoladeforme.


Hvad er silikone fremstillet af?

Silikone (eller "silicone") er en gruppe kunststoffer, som er bestandige overfor kemiske påvirkninger. Silikone anvendes til utallige formål, primært fordi silikone, som i udgangspunktet er flydende, kan produceres i alle fysiske former, og hvor materialeelasticiteten kan udnyttes til det ønskede formål. Og så er silikone varmebestandigt, hvilket udnyttes suverænt i bageformene.

Da silikone desuden er et fødevaregodkendt materiale, kan det med fordel bruges i sammenhænge, hvor der er kontakt med fødevarer. Silikone er derfor blevet et vigtigt produkt i køkkentøjsindustrien, især til bageforme og i køkkenredskaber såsom bagemåtter, dejskrabere, tænger og isterningbakker.

Er der PFAS i silikone?
Mange kunder spørger os, om der er PFAS i silikone. Nej, det er der ikke. I hvert fald ikke i den silikone, som vi forhandler. Silikomart anvender såkaldt "virgin silicone", hvilket henviser til silikone, der ikke er genanvendt eller genbrugt. Materialet er fremstillet af rene silikoneforbindelser uden tilsætning af genanvendte materialer. Denne form for silikone er typisk mere homogen og af højere kvalitet end genanvendt silikone, da den ikke har været udsat for tidligere brug og mulige forureninger. Den bruges ofte i sammenhænge, hvor renhed og kvalitet er afgørende, såsom til medicinsk udstyr og udstyr til fødevarer.


Hvad betyder farven på silikoneformene?

Silikoneforme Fra Kunst Og Køkkentøj

Røde silikoneforme
De røde silikoneforme er fra Silikomart i Italien, og disse forme kan man betegne som de mest gængse silikoneforme. Der findes ca. 100 forskellige forme i denne serie, som også er den mest prisvenlige. De røde silikoneforme kan bruges i fryser og ovn, fra -60 °C til 230 °C. Husk, undgå grillfunktion.

Hvide silikoneforme
De hvide silikoneforme er fra Silikomart, og er tit kendetegnet ved at have særlige former til kager og desserter, som f.eks. citroner og lime eller æbler, pærer og ferskner. Silikomarts linje af silikoneforme designet specifikt til is og ispinde er også holdt i hvidt. De hvide silikoneforme kan bruges i fryser og ovn (undgå grillfunktion), og kan tåle fra -60 °C til 230 °C.

Grå silikoneforme
De grå silikoneforme er fra serien 'Elasto' (også kaldet Elastomoule), som produceres af de Buyer i Frankrig. Disse forme er udviklet i samarbejde med det franske konditorlandshold, og det særlige ved disse forme er silikonekvaliteten: Formene er lavet af silikoneskum iblandet metalstøv, som giver en bedre varmefordeling end ren silikone. Elasto-serien er derfor en smule dyrere end de øvrige forme, og kan bruges i fryser og ovn (undgå dog grillfunktion), og kan tåle fra -70 °C til 300 °C.


Silikoneforme

Se alt