STØBEJERN

Om brug og vedligehold

Om brug og vedligehold af gryder og pander i støbejern

Om materialet

Støbejern er et godt materiale til fremstilling af gryder og pander, da det er særdeles stærkt og fordeler varmen jævnt. Det holder også godt på varmen, så man let kan holde en stabil temperatur. Til gengæld er materialet sløvt til at reagere, så man skal skrue henholdsvis op og ned lidt tidligere end man plejer.

Brug gerne metalredskaber, det er ofte meget nemmere, og panden eller gryden tager absolut ingen skade.

Hvis panden/gryden er monteret med stålhåndtag, kan den også tåle at blive brugt i ovnen.

For at panden/gryden fra begyndelsen slipper bedst muligt, er den fra fabrikken 'stegt ind' i et 300 °C varmt oliebad. Det er derfor ikke nødvendigt selv at stege ind.

Vedligehold

Ved rengøring fjernes eventuelle madrester, og gryden/panden skylles i varmt vand. Gryden/panden må aldrig vaskes af med sæbe, da det fjerner den fedtede overflade, der gør at støbejernet bedre slipper emner under stegning. Dertil kommer at sæben sætter sig i jernet hvilket kan give afsmag. Affedtes støbejernet kan det desuden begynde at ruste.

Skulle uheldet have været ude, og er gryden/panden blevet vasket med sæbe og derved blevet 'tør' og måske endda rusten så fortvivl ikke, den kan stadig reddes:

Fjern eventuel rust med en stålsvamp eller lignende. Strø derpå et lag salt i bunden af gryden/panden og varm den igennem ved kraftig varme i mindst 15 minutter. Saltet trækker sæben og andet ud af støbejernet. Fjern saltet og smør indersiden i rigeligt med olie. Olien skal være en raffineret madolie som f.eks. majs- eller vindruekerne, helst ikke olivenolie, da den kan gøre panden klistret. Varm panden igennem på blus eller i en ovn ved middel varme i 15 til 20 minutter. Herved bliver olien tynd, og trænger ned i alle de mikroskopiske huller i pandens overflade. BEMÆRK: Olien må på intet tidspunkt blive så varm, at den begynder at ryge, for så kan der gå ild i den! Når man ikke kan vente længere, lader man panden afkøle, hælder eventuel overskydende olie af, og aftørrer den grundigt med et stykke køkkenrulle.

Følger du disse råd, vil både du, dine børn og dine børnebørn have glæde af din støbejernsgryde eller -pande i mange år frem.