Om brug og vedligehold af støbejern

Pander Hos Kunst Og Køkkentøj

Om støbejern

Støbejern har flere fordele: Det er godt til at holde en stabil temperatur, du kan bruge metalredskaber på det – og det fungerer på alle typer af blus, inklusiv induktion.

Støbejern er et virkelig godt materiale til gryder og pander. Det er særdeles stærkt, fordeler og holder godt på varmen, så man let kan holde en stabil temperatur i panden eller gryden. Til gengæld reagerer støbejern langsomt, så man skal skrue henholdsvis op og ned for varmen lidt tidligere end man plejer.


Er allerede stegt ind

For at støbejernet steger og slipper bedst muligt, er det fra fabrikken "stegt ind" i et 300 °C varmt oliebad. Det er derfor ikke nødvendigt at stege panden eller gryden ind før brug.


Tåler alle redskaber

Brug gerne metalredskaber i gryder og pander af støbejern, det tager absolut ingen skade af det.


Tåler ovn

Støbejern tåler fint at komme i ovnen, også hvis panden eller gryden er monteret med stålhåndtag.


Rengøring

Efter brug køles panden/gryden af, og overskydende fedt fjernes med køkkenrulle. Herefter vaskes panden med varmt vand uden brug af opvaskemiddel, og tørres grundigt af.

Undgå så vidt muligt at bruge ståluld eller rensemidler indvendigt i panden da det kan fjerne den "fedtede" overflade, der er med til at forbedre pandens stegeegenskaber. Affedtes panden kan det desuden medføre, at den begynder at ruste.

Skulle uheldet have været ude, og er panden/gryden blevet vasket med opvaskemiddel og derved blevet "tør" og måske endda rusten, så fortvivl ikke. Den kan stadig reddes:

Fjern først eventuel rust med en hård børste, stålsvamp eller lignende. Strø derpå et lag salt i bunden af gryden/panden og varm den igennem ved kraftig varme i mindst 15 minutter. Saltet trækker opvaskemiddel og andet ud af støbejernet.

Fjern derefter saltet og smør indersiden af panden/gryden i rigeligt med raffineret solsikke- eller vindruekerneolie (undgå olivenolie, da det kan gøre panden klistret). Varm panden igennem på blus eller i en ovn ved middel varme i 15-20 minutter, hvorved bliver olien tynd, og trænger ned i de mikroskopiske huller i støbejernets overflade

Bemærk: Olien må på intet tidspunkt blive så varm, at den begynder at ryge, for så kan der gå ild i den

Når man ikke kan vente længere, lader man panden/gryden afkøle, hælder eventuel overskydende olie af, og aftørrer den grundigt med et stykke køkkenrulle.