Om brug og vedligehold af

Støbejern

Støbejernspander Uden PFAS Hos Kunst Og Køkkentøj

Støbejern har flere fordele: Det er godt til at holde en stabil temperatur, du kan bruge metalredskaber på det – og det fungerer på alle typer af blus, inklusiv induktion

Støbejern er et virkelig godt materiale til gryder og pander. Det er særdeles stærkt, fordeler og holder godt på varmen, så man let kan holde en stabil temperatur i panden eller gryden. Til gengæld reagerer støbejern langsomt, så man skal skrue henholdsvis op og ned for varmen lidt tidligere end man plejer.


Er allerede stegt ind

For at støbejernet steger og slipper bedst muligt, er det fra fabrikken 'stegt ind' i et 300 °C varmt oliebad. Det er derfor ikke nødvendigt at stege panden eller gryden ind før brug.


Tåler alle redskaber

Brug gerne metalredskaber i støbejern, det tager absolut ingen skade af det.


Tåler ovn

Støbejern tåler fint at komme i ovnen, også hvis panden eller gryden er monteret med stålhåndtag.


Rengøring

Støbejern må ikke stå i blød og tåler ikke opvaskemaskine, så vask det op i hånden, uden opvaskemiddel. Fjern eventuelle madrester, og skyl panden/gryden af i varmt vand.

Støbejern må aldrig vaskes med opvaskemiddel, da det fjerner den fedtede overflade, der gør at støbejernet bedre slipper emner under stegning. Dertil kommer at opvaskemidlet sætter sig i jernet, hvilket kan give afsmag. Affedtes støbejernet kan det desuden begynde at ruste.

Skulle uheldet have været ude, og er panden/gryden blevet vasket med opvaskemiddel og derved blevet 'tør' og måske endda rusten, så fortvivl ikke. Den kan stadig reddes:

  • Fjern eventuel rust med en hård børste, stålsvamp eller lignende
  • Strø derpå et lag salt i bunden af gryden/panden og varm den igennem ved kraftig varme i mindst 15 minutter
  • Saltet trækker opvaskemiddel og andet ud af støbejernet
  • Fjern derefter saltet og smør indersiden af panden/gryden i rigeligt med raffineret solsikke- eller vindruekerneolie (undgå olivenolie, da det kan gøre panden klistret)
  • Varm panden igennem på blus eller i en ovn ved middelvarme i 15-20 minutter, hvorved bliver olien tynd, og trænger ned i de mikroskopiske huller i støbejernets overflade
  • BMEÆRK: Olien må på intet tidspunkt blive så varm, at den begynder at ryge, for så kan der gå ild i den
  • Når man ikke kan vente længere, lader man panden/gryden afkøle, hælder eventuel overskydende olie af, og aftørrer den grundigt med et stykke køkkenrulle