Guide til ismaskiner: Musso Mini og Ninja Creami

Guide Til Ismaskiner Isforme Og Udstyr Fra Kunst Og Køkkentøj

Om vores ismaskine-guide

I vores guide til ismaskiner gennemgår vi to modeller: Den solide Musso Mini, som giver et professionelt is-resultat derhjemme, og den nye Ninja Creami. Creami er egentlig ikke en ismaskine (da den ikke indfryser is), men derimod en fuldautomatisk 'purerings-maskine', der forvandler konsistensen på dybfrosne emner fra at være stenhård, til at blive cremet og blød.

Trods denne forskel har begge maskiner altså kolde desserter til fælles, og de er ikke svære at få glæde af. Se mere i guiden her, hvor vi i ord og billeder viser dig, hvordan du bruger de to maskiner, og hvor du også finder isforme, isskeer og bøger om hjemmelavet is.


Sådan drejer du is på en Musso ismaskine

En ismaskine fra Musso er rigtig god at "dreje" is på, let at bruge, og giver et professionelt resultat derhjemme. Den er kompakt og flot udført i rustfrit stål. Musso er med kompressor og ikke-udtagelig skål, hvilket giver en optimal kuldeoverførsel mellem maskine og ismasse.

Det resulterer i en hurtigere indfrysning, som betyder mindre iskrystaller og dermed en mere glat ismasse. Vælg mellem Musso Mini, der giver 1,5 ltr færdig is, Musso Stella, der giver 2,25 ltr færdig is og Musso Club (bestillingsvare), der kan fremstille hele 4,5 ltr færdig is pr. omgang.

Sådan Drejer Du Is På En Musso Ismaskine 1

1: På Musso ismaskinen kan du lave cremeis, gelato og sorbet. Vi fremstiller her en cremeis (flødeis) på en creme anglais. Creme anglaise er en vaniljecreme, bestående af sukker, æggeblommer og varm mælk, normalt smagt til med vanilje. Uanset hvad du skal tilberede, kaldes den indledende creme for 'ismassen', når man skal dreje is af den. Laver du sorbet, så tjek gerne sukkerindholdet på ismassen med et refraktometer, så du er sikker på, at den har det ønskede niveau af sødme. Husk, at lavt sukkerindhold giver en hård sorbet, højt sukkerindhold en blødere og mere cremet sorbet.

Sådan Drejer Du Is På En Musso Ismaskine 2

2: Tænd først for ismaskinens timer, og sæt den på 30 minutter (kølefunktion og vinge kan ikke tændes, før timeren er i gang), og tænd derefter for kølefunktionen. Vent 8-10 minutter, så skålen i ismaskinen er godt kølet ned, før ismassen hældes i. Hvis du skal dreje 2. portion is umiddelbart efter første portion, er maskinen allerede afkølet tilpas, så her behøver du ikke køle vente 8-10 minutter med at hælde massen i.

Sådan Drejer Du Is På En Musso Ismaskine 3

3: Tænd nu for vingen, og lad maskinen begynde at køle ismassen ned. Vingen roterer i massen, således at der dannes små iskrystaller og køres luft ind i massen, så konsistensen bliver homogen. Jo mere luft der er i ismassen, desto blødere og mere cremet opleves isen. Det tager typisk en 30-40 minutter at dreje sin is, men hold løbende øje med konsistensen på isen under indfrysningen, så den ikke bliver for hård.

Sådan Drejer Du Is På En Musso Ismaskine 4

4: Når isen er færdig, slukkes for kølefunktion og vinge. Kom den færdige is op i en egnet beholder, hvilket nemmest gøres med en skeformet dejskraber af silikone. Tænd evt. kortvarigt for vingen igen, og lad den dreje det sidste is sammen i skålen, så du får det hele med. Den færdige is er typisk -6/-7 °C, hvilket ikke er en optimal temperatur ved servering, så sæt beholderen med is i fryseren, og lad den blive der indtil servering.


Hvorfor skal jeg vælge en Musso?

Fordele

  • Du opnår et professionelt resultat derhjemme
  • Fremstil store portioner is pr. gang
  • Nem at forstå og enkel at anvende
  • Solid konstruktion – kabinet og vitale dele i rustfrit stål

Ulemper

  • Temmelig tung (18 kg for den mindste model)
  • Kræver luft omkring sig, da kompressoren skal kunne "ånde"
  • Den færdige is skal fryses yderligere, inden servering

Sådan fremstiller du is på en Ninja CREAMi ismaskine

Ismaskinen Ninja CREAMi er ikke en ismaskine i ordets egentlige betydning, da den ikke kan indfryse is. Maskinen er snarere en fuldautomatisk 'purerings-maskine', der forvandler konsistensen på dybfrosne emner fra at være stenhård, til at blive cremet og blød.

Princippet er ret enkelt: En ekstremt hurtigt roterende kniv kører forsigtigt ned i den frosne masse, der langsomt høvles til mikrokrystaller og "cremes op" til en blød, frossen masse: Is, sorbet, gelato, milkshake, smoothie eller hvad du nu har valgt.

Sådan Fremstiller Du Is På En Creami Ismaskine 1

1: Med en CREAMi ismaskine kan du fremstille bl.a. cremeis, gelato, sorbet, smoothies og milkshake. Vi fremstiller her en cremeis (flødeis) på en creme anglais. Uanset hvad du skal tilberede, kaldes den indledende creme for 'ismassen', når du skal 'køre is' på den. Laver du sorbet, så tjek gerne sukkerindholdet på ismassen med et refraktometer, så du er sikker på, at den har det ønskede niveau af sødme.

Sådan Fremstiller Du Is På En Creami Ismaskine 2

2: Hæld den færdige ismasse over i en af de medfølgende isbeholdere, sæt låget på og stil beholderen på en lige overflade i den fryser. Beholderen skal minimum stå i fryseren i 24 timer, før ismassen er klar.

Sådan Fremstiller Du Is På En Creami Ismaskine 3

3: Tag beholderen ud af fryseren, fjern låget og placer beholderen i maskinens kande. Sæt låg på kanden, og placer nu kanden i CREAMi ismaskinen. Vælg derefter det program på maskinen, som passer til indholdet af ismassen. Maskinens kniv kører nu ned i den frosne masse, der høvles til mikrokrystaller og "cremes op" til en blød, frossen masse: Is, sorbet, gelato, milkshake, smoothie eller hvad du nu har valgt.

Sådan Fremstiller Du Is På En Creami Ismaskine 4

4: Isen har nu fået en silkeblød og luftig konsistens, og er klar til servering. At isen kan spises med det samme er en fordel ved denne ismaskine, da is drejet på en traditionel ismaskine skal indfryses yderligere, før den kan serveres. Da processen med en CREAMi er så nem og hurtig, kan flere smagsvarianter tilberedes lige efter hinanden.


Hvorfor skal jeg vælge en Ninja CREAMi?

Fordele

  • Den færdige is kan serveres med det samme
  • Fra frossen masse til færdig is meget hurtigt
  • Silkeblød og cremet konsistens på den færdige is
  • Mange isvarianter kan tillberedes umiddelbart efter hinanden

Ulemper

  • Ismassen skal indfryses mindst 24 timer før behov
  • Mindre portioner pr. gang; 473 ml
  • Kun tre isbeholdere medfølger (flere kan selvfølgelig tillkøbes)
  • Maskinen ligner en kaffemaskine, så tag endelig ikke fejl om morgenen

Opskrift på vaniljeis

Opskriften passer til ismaskine

  • 1/2 vaniljestang
  • 3 dl sødmælk
  • 5 dl piskefløde
  • 6 æggeblommer
  • 130 g sukker (gerne rørsukker)
  1. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud.
  2. Kom vaniljestangen i en gryde sammen med mælk og fløde, og giv det et kort opkog.
  3. Pisk imens æggeblommer, vaniljekorn og sukker til en luftig æggesnaps.
  4. Tag gryden af varmen og pisk langsomt den varme fløde- og mælkeblanding i æggesnapsen.
  5. Hæld blandingen tilbage i gryden og varm langsomt op under konstant omrøring, til temperaturen rammer 80 °C. Brug et termometer!
  6. Hæld vaniljecremen gemmen en sigte ned i en beholder, sæt låg på beholderen, og stil den på køl til næste dag. (Hvis du har en Ninja Creami, så brug en af de medfølgende isbeholdere, og stil den på en plan overflade i fryseren i minimum 24 timer.)
  7. Hæld den nedkølede vaniljecreme ned i din Musso ismaskine, og drej til den har konsistens som en tyk softice. Kom isen i en beholder og sæt den i fryseren i minimum 2 timer inden servering. (Hvis du har en Ninja Creami, så sæt isbeholderen med den indfrosne vaniljecreme i maskinen, og start programmet 'Ice Cream'.)

Ismaskiner

Se hele udvalget