Om brug og vedligehold af bagestål

Bagestål Til Brød Og Pizza Fra Kunst Og Køkkentøj

Om bagestål

Bagestål afgiver varmen hurtigere end bagesten, hvilket giver særdeles gode resultater ved specielt lidt tyndere emner som fladbrød, tarte flambée og klassisk sydeuropæisk pizza.

Pointen er, at bagestålet holder på varmen, selvom ovnen åbnes kortvarigt. Derved bages dejen hårdt, hvilket giver en sprød skorpe. Stålet er særdeles velegnet til tynde pizzaer. Med lidt erfaring kan resultatet blive meget tæt på en pizza bagt i en stenovn, dog uden den karakteristiske sejhed i skorpen som en bagesten giver.


Anvendelse

Vask bagestålet af med varmt vand uden sæbe, inden det tages i brug første gang. Placer bagestålet midt i en kold ovn, gerne på en bagerist, og tænd for ovnen på den ønskede temperatur. Stålet tåler over 400 °C så hold dig ikke tilbage. Lad bagestålet varme op i mindst 30 minutter, så det er blevet godt varmt, inden du skal bage. Undgå at hælde vand på det varme bagestål. Efter bagning skal bagestålet køle af i ovnen og derefter børstes eller tørres af.


Rengøring

Bagestålet tåler ikke opvaskemaskine, men skal vaskes af i hånden, i varmt vand, uden sæbe. Bagestålet må ikke stå i blød! Hvis stålet ikke er meget beskidt, er aftørring med en opvredet klud nok. Hvis noget har brændt sig fast, kan du skrabe det af med en metalskraber eller en spatel. Eventuel rust kan ligeledes skrubbes væk. Derefter smøres bagestålet ind i lidt raffineret solsikke- eller vindruekerneolie, og bages en times tid i en 200 °C varm ovn.


Udstyr til brød og pizza

Se alt i kategorien