Guide til mandolinjern
Et mandolinjern kan være en stor hjælp i køkkenet til at skære grøntsager i strimler, stave og skiver. Udover at det går hurtigere, så bliver tykkelsen af emnet også ens, som gør det langt lettere at beregne tilberedningstiden.
Vores krav til et mandolinjern
Ligesom en skarp kniv og i modsætning til et rivejern, så skærer et mandolinjern, så overfladen på emnet bliver glat. Herved suger emnet ikke så meget fugt eller fedt ved den videre forarbejdning. Det giver sprødhed og og færre kalorier.
Se vores film med brug af mandolinjern
Vores krav til et mandolinjern er først og fremmest, at kniven skal være skarp og skal kunne tages af, så den kan slibes når den er blevet sløv. Mandolinjernet skal nemt kunne indstilles præcist og må ikke miste indstillingen i brug eller kunne bøjes, da det giver uensartede skiver. Det skal være lavet så tilpas kraftigt, at det ikke knækker. Mandolinjernet skal også gerne kunne stå selv, hvis man skal arbejde med det i længere tid, da man ellers bliver træt i armen. Det er også en stor fordel, hvis man kan få reservedele, så man ikke skal udskifte hele mandolinjernet, når det er blevet godt brugt i køkkenet.
Her gennemgår vi vores mandolinjern:
Mandolinjern, Benriner No. 64, 6,4 cm
Dette er den smalle version med skærebredde på 6,4 cm, som ikke kan skære meget brede emner. Overvej i stedet at købe mandolinjernet i den brede version, hvis du ofte skærer brede emner som f.eks. hvidkål.
Fordele:
- Særdeles skarp
- Nemt at indstille
- Særdeles præcist
- Kan både skære og strimle
- Snitter fra 0,5 mm til 5 mm
- Prisvenligt
- Fylder ikke så meget i skuffen
- Med gummifod
Ulemper:
- Kan ikke skære så tykke skiver
- Det kan ikke stå selv
- Knivene til strimlerne skal behandles med forsigtighed da de ellers kan bøje
- Ikke noget bølgeskær
- Tæt på ubrugelig slæde til at holde på grøntsagerne (smid den ud!) – brug en kraftig havehandske eller en sikkerhedshandske i stedet
Mandolinjern, Super Benriner No. 95, 9,5 cm
Denne model er i mellemstørrelse, med en skærebredde på 9,5 cm. Det er velegnet til både små og store grøntsager, men hvidkål, rødkål og lignende skal nok deles over et par gange, inden de ryger igennem mandolinen her.
Fordele:
- Særdeles skarp
- Nemt at indstille
- Særdeles præcist
- Kan både skære og strimle
- Snitter fra 0,5 mm til 8 mm
- Prisvenligt
- Med gummifod
Ulemper:
- Kan ikke stå selv
- Knivene til strimlerne skal behandles med forsigtighed da de ellers kan bøje
- Ikke noget bølgeskær
- Tæt på ubrugelig slæde til at holde på grøntsagerne (smid den ud!) – brug en kraftig havehandske eller en sikkerhedshandske i stedet
Mandolinjern, Jumbo Benriner No. 120, 12 cm
Dette værktøj er egentlig ikke et mandolinjern, da det kun skærer i skiver; og ikke kan snitte i strimler som de andre japanske modeller kan. Det er udelukkende monteret med en bred kniv, som til gengæld kan skære meget store grøntsager som hvidkål, kinaradise og lignende. Med en skærebredde på 12 cm kan emnerne næsten skæres i ud i fuld bredde.
Fordele:
- Til meget store grøntsager
- Særdeles skarp
- Nemt at indstille
- Særdeles præcist
- Snitter fra 0,5 mm til 9 mm
- Prisvenligt
Ulemper:
- Kan kun skære, ikke strimle
- Det kan ikke stå selv
- Tæt på ubrugelig slæde til at holde på grøntsagerne (smid den ud!) – brug en kraftig havehandske eller en sikkerhedshandske i stedet
Mandolinjern i kraftig plast, Matfer Bourgeat 2000 S
Dette mandolinjern er velegnet til både store og små mængder. Det er nemt at sætte op og er robust, så det er velegnet både til private og professionelle. Holdereren er konstrueret så man kan dreje emnet man skærer, hvilket gør det nemt at skære grøntsagen rigtigt minimere spild. Det er ikke en billig model, men prisen vil tjene sig ind i et professionelt køkken.
Fordele:
- Særdeles robust
- Kan stå selv
- Nemt at stille op
- Genial holder, hvor man kan dreje emnet
- Angivelse af hvor tykt modellen skærer
- Har bølgeskær
- Nemt at rengøre
Ulemper:
- Er ikke helt flad i sammenfoldet tilstand, så det fylder
- I den dyre afdeling!