GUIDE TIL MANDOLINJERN

Hvilket mandolinjern skal jeg vælge?

Mandolinjern Fra Kunst Og Køkkentøj

Til strimler, stave og skiver
Et mandolinjern kan være en stor hjælp i køkkenet til at skære grøntsager i strimler, stave og skiver. Udover det går hurtigere, så bliver tykkelsen af emnet også ens, som gør det langt lettere at beregne tilberedningstiden. Ligesom en skarp kniv og i modsætning til et rivejern, så skærer et mandolinjern, så overfladen på emnet bliver glat. Herved suger emnet ikke så meget fugt eller fedt ved den videre forarbejdning. Det giver sprødhed og og færre kalorier.

Vores krav til et mandolinjern
Vores krav til et mandolinjern er først og fremmest, at kniven skal være skarp og skal kunne tages af, så den kan slibes når den er blevet sløv. Mandolinjernet skal nemt kunne indstilles præcist og må ikke miste indstillingen i brug eller kunne bøjes, da det giver uensartede skiver. Det skal være lavet så tilpas kraftigt, at det ikke knækker. Mandolinjernet skal også gerne kunne stå selv, hvis man skal arbejde med det i længere tid, da man ellers bliver træt i armen. Det er også en stor fordel, hvis man kan få reservedele, så man ikke skal udskifte hele mandolinjernet, når det er blevet godt brugt i køkkenet.


Japanske Mandolinjern Fra Kunst Og Køkkentøj

Japansk mandolinjern
Hvis man ikke har haft et mandolinjern før, er det en japansk model, vi anbefaler. God til mindre mængder i det professionelle og private køkken. Et japansk mandolinjern er nemt at bruge, fylder ikke så meget i køkkenskuffen og skulle det vise sig at man ikke får det brugt, er der ikke spildt så mange penge

Overvej at købe det i den brede version, hvis du ofte skærer brede emner som f.eks. hvidkål.

Fordele:

  • Særdeles skarp
  • Nemt at indstille
  • Særdeles præcist
  • Kan skære meget tynde strimler
  • Prisvenligt
  • Fylder ikke så meget i skuffen

Ulemper:

  • Kan ikke skære så tykke skiver
  • Det smalle mandolinjern kan ikke skære så brede emner
  • Det kan ikke stå selv
  • Knivene til strimlerne skal behandles med forsigtighed da de ellers kan bøje
  • Ikke noget bølgeskær
  • Ubrugelig slæde til at holde på grøntsagerne (smid den ud!) – brug en kraftig havehandske i stedet

Køb nu

Rustfrit Mandolinjern Fra Kunst Og Køkkentøj

Mandolinjern i rustfrit stål
Velegnet til større mængder grønt. Lidt tidskrævende at sætte op, så det kan ikke betale sig at bruge dette mandolinjern til f.eks. 5-10 gulerødder. Det kræver kræfter at bruge mandolinjernet, men det fungerer virkelig godt. Det er særdeles robust og kan selvfølgelig bruges i et privat køkken, men er mest velegnet til et professionelt.

Fordele:

  • Særdeles robust
  • Stabilt at arbejde med
  • Kan stå selv
  • Ingen løse dele
  • Kan skære op til 8 mm tykke skiver/strimler
  • Har bølgeskær

Ulemper:

  • Lidt vanskeligt at sætte korrekt op
  • Ved strimler skal der bruges kræfter
  • Den medfølgende holder kan ikke holde helt tynde grøntsager
  • Svært at undgå spild
  • Lidt besværligt at rengøre

Køb nu

Mandolinjern I Kraftig Plast Fra Kunst Og Køkkentøj

Mandolinjern i kraftig plast
Dette mandolinjern er velegnet til både store og små mængder. Det er nemt at sætte op og er robust, så det er velegnet både til private og professionelle. Holdereren er konstrueret så man kan dreje emnet man skærer, hvilket gør det nemt at skære grøntsagen rigtigt minimere spild. Det er ikke en billig model, men prisen vil tjene sig ind i et professionelt køkken.

Fordele:

  • Særdeles robust
  • Kan stå selv
  • Nemt at stille op
  • Genial holder, hvor man kan dreje emnet
  • Angivelse af hvor tykt modellen skærer
  • Har bølgeskær
  • Nemt at rengøre

Ulemper:

  • Er ikke helt flad i sammenfoldet tilstand, så det fylder
  • I den dyre afdeling!

Køb nu