Udstyr til saft og syltning fra Kunst og Køkkentøj


Udstyr til saft og syltning

Når sensommer bliver til efterår, er det tid til syltning og fremstilling af saft, hvilket på mange måder er erindring på glas. Tænk bare på en grå hverdag i januar hvor man åbner et glas, og smører hjemmelavet marmelade over et stykke ristet brød med smør. Så føles sommeren ikke så langt væk.

Syltning kræver ikke så meget udstyr. Ofte er en tyndskræller, en gryde, en grydeske og et patentglas nok. Fremstilles der mere flydende emner som syltetøj og marmelade, er en marmeladetragt dog en god investering. Se mere nedenfor, hvor vi har vi samlet lidt køkkengrej til inspiration.


Om syltning

Ved syltning nedsættes en fødevares pH-værdi, hvilket hæmmer væksten af mikroorganismer. På den måde kan råvaren holde sig længere. Du kan sylte ved at overhælde emnet med en sur eller sur-sød lage (hvilket kaldes at råsylte), eller ved at koge råvaren med sukker, som man kender det, fra når man laver syltetøj og marmelade. Udover den forlængede holdbarhed, så har syltning den fordel, at syltede fødevarer tilføjer både surt og sødt til din madlavning; og dermed er du tættere på at ramme de fem grundsmage (surt, sødt, salt, bitter og umami).

Du kan sylte alt, der har en fast konsistens. Så udover de typiske sylteemner som blommer, kirsebær, solbær, ribs, agurker, løg og rødbeder, kan du også råsylte svampe, nødder, radiser, asparges, små peberfrugter og så videre – i princippet kan alle hårde grøntsager syltes. Vær dog opmærksom på holdbarheden, som ikke er så lang ved visse grøntsagstyper som f.eks. løg.

Udstyr Til Saft Og Syltning Fra Kunst Og Køkkentøj