KOKs testpanel har bedømt en silikonepensel


Test af silikonepensel

Det gælder for pensler, at jo tyndere hår, desto mere kan de 'holde på' af væske. Problemet med silikonepensler er, at man er nødt til at lave hårene ret tykke, for at de kan holde bare nogenlunde i brug. Omvendt, så er silikone særdeles nemt at rengøre, og kan tåle varmegrader op til 200 °C (smør bliver sort ved 190 °C), så der er meget, der taler for at bruge dette materiale.

En af vores leverandører har løst problemet med de tykke hår, ved at lave den yderste del af dem tynde. Vi synes faktisk det fungerer rimelig godt, men er det godt nok? Og kan de holde?

Det skulle Kunst og Køkkentøjs testpanel undersøge i efteråret 2019. I oktober udtrak vi 20 deltagere blandt alle medlemmer af testpanelet, som hver fik tilsendt en silikonepensel til test i eget køkken. I december modtog de 20 deltagere et spørgeskema, hvor de råt for usødet kunne fortælle om deres erfaringer med silikonepenslen.


Steen, KOKs testpanel:

"Penslen mangler en lille modhage på den hvide flade del som kunne gør den mere stabil, når man lægger den på den skål eller glas der indeholder det man vil pensle med. Den glider let af. Penslens plus er absolut at den kan skilles ad og vaskes så hygiejnen er i top."


Vores konklusion

Efter vores mening er det vigtigste for en pensel hvor meget væske den kan "bære". Vi har selv testet om denne pensel faktuelt kunne bære lige så meget som en bagepensel, hvilket den kan. Men derfor er det jo ikke sikkert, at brugeren oplever det på samme måde. Der kan også være forskel i måden man bruger penslen på, som gør at silikone ikke fungerer lige så godt som almindelige hår.

Men vores skepsis blev gjort til skamme. Som man kan se af testen, så syntes alle at den bærer godt (87,5 %) eller nogenlunde godt (12,5 %). Stort set samme resultat gælder for de andre spørgsmål. Det var bestemt opløftende!

På linje med vores første test af tyndskrælleren, er det vi lærer mest af, faktisk de mange begejstrede såvel som knap-så-positive kommentarer. F.eks. har en enkelt testpanel-deltager en pensel vedkommende synes er bedre end vores. En anden deltager bidrog med et super forslag om at få lavet et lille hak i skaftet, så penslen ikke glider ned i skålen… God idé, tak for den!

Vores konklusion er, at vi fortsat vil føre penslen i vores sortiment, men at vi skal tjekke om der findes bedre pensler og om det kan lade sig gøre at lave et hak i skaftet på penslen, som foreslået.


Om brug af penslen

Kunst Og Koekkentoej Testpanel Silikonepensel 1
Kunst Og Koekkentoej Testpanel Silikonepensel 2

Funktion

Kunst Og Koekkentoej Testpanel Silikonepensel 3
Kunst Og Koekkentoej Testpanel Silikonepensel 4
Kunst Og Koekkentoej Testpanel Silikonepensel 5
Kunst Og Koekkentoej Testpanel Silikonepensel 6
Kunst Og Koekkentoej Testpanel Silikonepensel 9

Rengøring

Kunst Og Koekkentoej Testpanel Silikonepensel 7
Kunst Og Koekkentoej Testpanel Silikonepensel 8

Pris versus kvalitet

Kunst Og Koekkentoej Testpanel Silikonepensel 10

Anbefaling

Kunst Og Koekkentoej Testpanel Silikonepensel 11

Testpanelet: Råt for usødet

Er der noget ved penslen der undrer dig, eller har du kommentarer til testen?

– Nej.

– Den er virkelig god til at holde og fordele det man pensler. Det gør at man ikke bruger lige så meget æg som ved en almindelig pensel, hvor en del bliver siddende i penslen.

– Jeg syntes det er en fantastisk pensel som holder godt på væskerne og er nem og bruge…

– Nej, den har fungeret superfint.

– Penslen mangler en lille modhage på den hvide flade del som kunne gør den mere stabil, når man lægger den på en skål eller glas der indeholder det man vil pensle med. Den glider let af. Penslens plus er absolut at den kan skilles ad og kan vaskes så hygiejnen er i top.

– Penslen virker en smule tungere end andre pensler, men det er ingen gene. Formen på håndtaget måtte godt være mere rundt, den ligger lidt sjovt i hånden, også den flade elipseform.

– Penslen opfylder mine krav.

– Det er den bedste pensel jeg har brugt. Kvaliteten er i top.

– Jeg synes hårene er for korte, har en fra et andet mærke, som har lidt længere og blødere hår – den vil jeg anbefale.

– Jeg forstår ikke helt hvorfor penslen skal skulle kunne skilles ad. På sigt vil samlemekanisme måske blive slidt og så kan den jo ikke bruges mere. Jeg havde en silikonepensel i forvejen som er i ét stykke. Det virker umiddelbart simplere og mere robust. Men det er jo bare min mening. Tak fordi jeg måtte være med :)

– Køb penslen, den holder bedre, end de andre pensler og kan holde mere væske, og bedre til tungere ting (marinader med mere) end billigere pensler.

– Der samler sig en del af det man pensler med øverst, hvor hårene er tykkest. Det gør at man mister noget af det man pensler med, og det gør desuden penslen svær at gøre ren. Trods afskylning inden turen i opvaskemaskinen bliver den ikke ren. Desuden forstår jeg ikke hvorfor den skal kunne skilles ad. Jeg tænker det gør den sårbar for slid og ophobning af madrester. Til sidst synes jeg dens sarte farver er problematiske i et farverigt køkken, den bliver meget hurtigt misfarvet. Men ved meget flydende madvarer der skal pensles er den god fordi den kan holde på en del væske mellem de fortykkede strå. Desuden fordeler den pænt, den er behagelig i hånden, og under alle omstændigheder er den 100 % nemmere at gøre ren end en klassisk bagepensel med tynde hår. Afslutningvis savner jeg en guide til hvilke madvarer og temperaturer den kan bruges til uden at skades eller afgive ubehagelige stoffer. Tak fordi jeg måtte teste den!


Pensler til bagning og madlavning

Se bageudstyr