Om brug og vedligehold af non-stick belægning

Stegepander Hos Kunst Og Køkkentøj

Om non-stick belægning

Non-stick belægning findes i utroligt mange pander, gryder, bageforme, redskaber og køkkenmaskiner.

Non-stick belægninger slides altid over tid, især hvis de udsættes for høj varme eller ridser fra metalredskaber. Det er derfor vigtigt, at du følger producentens anbefaling for vedligeholdelse og rengøring, for at forlænge levetiden på dit non-stick køkkengrej.

Vi har dagligt kunder som bekymrer sig om fluorstoffer i non-stick belægning, specielt PFAS, og som efterspørger gryder og pander uden teflon og lignende. Derfor har vi i Kunst og Køkkentøj en målsætning om, at vi udfaser alle varer, som vi ved indeholder PFAS.

Læs mere om vores initiativ her.


Forskellige typer af non-stick belægning

Traditionel non-stick belægning kan gå under forskellige varemærker og navne. Traditionel non-stick belægning indeholder ofte PFAS, hvilket er en samlebetegnelse for diverse fluorholdige stoffer.

Keramisk non-stick belægning opfattes generelt som et mere miljøvenligt alternativ til traditionel non-stick belægning. Keramisk non-stick er normalt fremstillet af de keramiske materialer siliciumoxid og/eller aluminiumoxid, som pulveriseres og bindes til overfladen ved høj varme og påføring i flere lag.


Kun lav varme

Køkkengrej med non-stick belægning tåler kun lav varme, sammenlignet med produkter uden belægning. Ved brug i ovnen betyder det typisk maks. 180-200 °C for en bageform med belægning, og på komfuret skal man aldrig skrue helt op under panden eller gryden med non-stick. Tænd blusset på 1 eller 2, og lad panden/gryden varme godt igennem et par minutter, før du skruer yderligere op.


Anvendelse

  • En pande med non-stick er ikke velegnet til at stege hårdt med, men god til retter med ris, kartofler, fisk og til genopvarmning af fødevarer.
  • En gryde med non-stick er især god til retter med ris, kartofler og æg, som normalt har tendens til at sidde fast på indersiden af gryder i stål.
  • Bageudstyr med non-stick har den fordel, at bagværk er let at få ud af formen, og at formen ikke behøver smøres så grundigt inden bagning.

Pas på med ridser

Non-stick belægning får nemt ridser af metalredskaber, hvilket ødelægger overfladen. Brug derfor køkkenværktøj af træ, plastik eller silikone.


Ikke til opbevaring af fødevarer

Undgå at opbevare fødevarer i køkkengrej med non-stick i længere tid, da syre fra maden kan beskadige belægningen.


Vedligehold

Pander, gryder og bageforme med non-stick belægning tåler ikke opvaskemaskine, men bør rengøres grundigt med varmt vand og en smule opvaskemiddel. Skyl grundigt efter og tør godt af.

Kig altid på indpakningen eller find varen her på hjemmesiden, hvor du kan få præcis information om korrekt brug, maks. temperatur og vedligehold.


Heirol: Køkkengrej uden PFAS

Se hele serien