Om brug og vedligehold af hævekurve
En hævekurv hjælper med at holde faconen på dit brød, mens det koldhæver. Hævekurven kommer til sin ret, når dejen indeholder gluten, og er æltet eller rørt godt igennem.
Kurven er også god at servere og opbevare friskbagt brød i, da den flettede konstruktion tillader luft at cirkulere om det lune brød, så det ikke bliver fugtigt.
Ved glutenfrit bagværk eller stenalderbrød er en hævekurv hverken velegnet eller nødvendig. Her anbefales det i stedet at bruge en traditionel brødform.
Anvendelse af hævekurv
Når du skal efterhæve din dej i en hævekurv, kan du vælge mellem to metoder:
-
Med klæde: Læg et klæde i kurven og drys en smule hvede- og rismel over det, inden du forsigtigt placerer dejen oven på klædet. Du kan bruge et rent viskestykke, et hørklæde eller et klæde specielt beregnet til hævekurve.
-
Uden klæde: Smør hævekurven med lidt raffineret solsikke- eller vindruekerneolie, drys derefter lidt hvede- og rismel i kurven, og læg forsigtigt dejen ned i kurven.
Rengøring
Lad hævekurven tørre efter brug og børst eventuelle rester af mel ud med en stiv børste. Alt efter behov skylles kurven i rent vand og tørres i ovnen ved 125 °C i ca. 20 minutter.
Hævekurven må aldrig vaskes med opvaskemiddel.