Om brug og vedligehold af anodiseret aluminium

Bageforme Fra PME Cake Hos Kunst Og Køkkentøj

Om anodiseret aluminium

Anodiseret aluminium er et godt valg, hvis du kan lide at bage. Dels fordeler materialet varmen til bagværket meget effektivt, dels har det næsten samme evne til at slippe som non-stick belægning.

Bageforme af anodiseret aluminium er fremstillet af aluminium, hvor overfladen er blevet anodiseret, hvilket ændrer den permanent. Denne behandling udføres fordi overfladen gradvist, når den kommer i kontakt med fedtstof og bliver varmet op, får egenskaber som minder om traditionelle non-stick belægninger – men helt uden risiko for at overfladen bobler op, skaller af eller slides ned, som man kender det fra bageudstyr, pander eller gryder med non-stick belægning.


Anvendelse

Smør formen og drys eventuelt med mel. Vi anbefaler, at du benytter smør til at smøre med. Bruger du plantemargarine eller olivenolie, kan du opleve, at disse fedtstoffer efterlader klæbrige rester i formen.

Da aluminium er meget varmeledende, bør du tjekke dit bagværk, efter ca. 2/3 af den anbefalede bagetid er gået, så du undgår at det brænder på. Ofte skal der benyttes en lidt lavere temperatur end ved andre forme – men prøv dig frem.


Pas på med ridser

Anodiseret aluminium får nemt ridser af metalredskaber, hvilket ødelægger overfladen. Brug derfor køkkenværktøj af træ, plastik eller silikone.


Ikke til opbevaring af fødevarer

Undgå at opbevare fødevarer i køkkengrej af anodiseret aluminium i længere tid, da syre fra maden kan beskadige overfladen.


Rengøring

Anodiseret aluminium tåler ikke opvaskemaskine, da det vil ødelægge den anodiserede overflade. (Generelt tåler forme og bradepander af aluminium ikke opvaskemaskine, da materialet bliver mørkt skjoldet.) Rengør i stedet med børste i varmt vand og eventuelt lidt opvaskemiddel.

Fastbrændte rester kan som regel fjernes efter iblødsætning. Visse fedttyper kan efterlade lyse misfarvninger på materialet, som kan være svære at vaske af. Lad endelig være med at skrubbe dem af med ståluld eller lignende. Misfarvningerne har kun kosmetisk betydning og man risikerer bare at ødelægge overfladen.

Hvis du alligevel vil have misfarvningerne væk, så gnub dem med sukkerknalder. Det tager dog lang tid og kræver både knofedt og pæne mængder af hugget sukker.


PME: Bageforme i anodiseret aluminium

Se hele serien →