KOKs testpanel har bedømt en tomatkniv


Test af tomatkniv

Når vi fortæller om knive til køkkenet, så er emnet oftest de store og imponerende varianter; som japanske kokkeknive med flere lag hamret stål eller måske lakseknivene på 40 cm. Men i denne test tog vi fat i en af de mere upåagtede knive – nemlig den lille tomatkniv.

Kunst og Køkkentøjs testpanel skulle i vinteren 2019-20 undersøge om, de synes, tomatkniven var lige så god, som vi selv syntes, om der var andre tilsvarende knive, som var bedre og om kniven havde anvendelsesområder, som vi ikke havde tænkt på.

I midten af februar 2020 udtrak vi en række deltagere blandt alle medlemmer af testpanelet, som hver fik tilsendt en tomatkniv til test i eget køkken. Seks uger senere tilsendtes deltagerne et spørgeskema, hvor de råt for usødet kunne fortælle om deres erfaringer med tomatkniven (som de selvfølgelig kunne beholde). Du kan se alle svar nedenfor.


Steffen, KOKs testpanel:

"Synes navnet 'tomatkniv' er ærgerligt, jeg har brugt den til mange andre ting, synes virkelig det er en alsidig kniv som jeg har brugt meget. Den har ligget i øverste skuffe og er tit ubevidst blevet den kniv jeg har valgt, når der lige skulle skæres et æble eller et stykke fuet-pølse, og det har den klaret fremragende."


Vores konklusion

Grunden til at vi valgte tomatkniven til test, var egentlig fordi vi har undret os over, at der ikke var flere som kendte til den. Som man kan se, er der næsten enstemmighed i testen om, at kniven på alle måder fungerer godt, at den er anvendelig og at prisen er rimelig. Det får os til at konkludere, at her er et af de redskaber, som måske kan undværes, men som er utroligt rare at have.

Ud fra flere af kommentarerne kan vi videre se, at den har udseendet imod sig. Det er for så vidt lige meget for os, da vi jo netop lægger vægt på effektivitet fremfor udseende.

Når vi spurgte, om deltagerne havde skåret sig, er det fordi vi for 10 år siden sendte en kniv sammen med invitationen til vores åbningsreception i Kunst og Køkkentøj i Aarhus. Det var virkelig mange af gæsterne, som kom med plaster på fingrene, så siden da plejer vi at advare vores kunder, når de køber kniven.

– Om det nu er fordi, at testdeltagerne er mere kyndige i håndteringen af knive end gennemsnittet kan være svært at sige, men det var heldigvis ikke mange som var kommet galt afsted. En anden gang havde det nok været en god ide at spørge, hvor meget erfaring testdeltagerne har i køkkenet.

Samlet set er vores konklusion, at kniven her opfylder alle de krav vi stiller til den, og at vi fortsat vil føre den. Vi vil i hvert fald ikke vil bruge kræfter på at finde en anden tomatkniv.


Spørgsmål og svar fra testen

Allerførst

Har Du Ska Ret Dig Pa Tomatkniven
Hvad Har Du Brugt Tomatkniven Til
Hvor Ofte Har Du Fa Et Brugt Tomatkniven
Har Du Brugt Den Mere End Du Havde Regnet Med

Funktion

Er Tomatkniven God At Holde Pa
Er Tomatkniven Lang Nok Til De Fleste Forma L
Hvor Godt Synes Du Alt I Alt At Kniven Udfoerer Sin Opgave

Rengøring

Er Kniven Nem At Rengoere
Vasker Du Den Op I Ha Nden Eller I Opvaskemaskine

Pris versus kvalitet

Hvor Godt Er Forholdet Mellem Pris Og Kvalitet

Anbefaling

Ville Du Anbefale Andre At Koebe En Tomatkniv

Testpanelet: Råt for usødet

Er der noget ved tomatkniven der undrer dig, eller har du kommentarer til testen?

– Nej.

– Jeg er faktisk meget overrasket over at den kun koster 43 kr., det havde jeg ikke gættet, når jeg tænker over kvaliteten på den. Positivt overrasket!

– Synes navnet tomatkniv er ærgerligt, jeg har brugt den til mange andre ting, synes virkelig det er en alsidig kniv som jeg har brugt meget – den har ligget i øverste skuffe og er tit ubevidst blevet den kniv jeg har valgt når der lige skulle skæres et æble eller et stykke fuet-pølse, og det har den klaret fremragende.

– Selve kniven skærer enormt let og igennem det meste, dog synes jeg at bladet er for "blødt", det bøjer let, så man ikke kan skære så lige som jeg gerne ville.

– Kun at skaftet er lidt spinkelt at holde ved 🙂

– Jeg har svaret ja til, at kniven er godt at holde om, men jeg synes, at skaftet virker billigt. Så hvis jeg ikke på forhånd havde kendt mærket og vidste, at den kom fra jer, havde jeg helt klart tænkt, at det var noget billigt bras. Og det er klart skaftet, som giver mig det indtryk, fordi det er af plastik og meget let. Ved brug er det jo tydeligt, at det er en kniv af god kvalitet.

– Det har været en fornøjelse at teste tomatkniven. Tak!

– Vildt godt skær, men meget smalt og klejnt skæfte i forhold til. Skæftet hamler ikke op med skærets kvalitet. Men meget fin pris.

– Jeg undrer mig lidt over at den er i plastic.

– Det synes jeg ikke.

– Den er hurtigt blevet min lille favorit grønsagskniv.

– Vi oplever at den er fantastisk god.

– Den er dejlig skarp.

– Fantastisk kniv. Min kone som er venstrehåndet kan også bruge den.

– Vi har ligeledes brugt kniven som grillbestik, da den også er fantastisk til at skære kød! Vi vil uden tvivl købt flere!!

– Har ikke noget som undrer mig, men hvis jeg skulle give en kommentar, så var det at kniven er god til personen som døjer med sløve knive, men mindre brugbar hvis man holder sine knive skarpe. Til f.eks. en studerende eller lignende er det et fantastisk køb!

– Nej, vil blot sige, at jeg er super glad for den! Tak fordi jeg må være en del af jeres testpanel :)


Småknive

Se alle småknive