Om brug og vedligehold af knive

Stort Udvalg Af Knive I Kunst Og Køkkentøj

Om knive

Forskellige typer af knive stiller forskellige krav til rengøring og vedligehold. Det er derfor altid en god ide at undersøge, om der er noget særligt, der skal tages hensyn til, ved de knive man bruger. Der findes dog helt generelle retningslinjer, der gælder for behandling af alle typer knive.


Vask kniven i hånden

Uanset hvilket materiale din kniv er fremstillet af, bør den altid vaskes af i hånden umiddelbart efter brug, og aftørres med det samme, for at forhindre pletter eller rust. Knive tåler ikke vask i opvaskemaskine, da det sløver skæret og kan ødelægge skæftet. Vi anbefaler desuden, at knive ikke lægges i blød.


Opbevar kniven rigtigt

Den mest skånsomme måde at opbevare sine knive på, er på en knivmagnet, i en knivholder eller knivblok, hvor knivene ikke hviler direkte på æggen. Generelt skal man undgå at opbevare sine knive på måder, hvor æggen på knivene kan støde mod hinanden, da dette kan beskadige æggen.


Stryg kniven ofte

Knive bør vedligeholdes med et strygestål, hver gang, før man bruger den. Strygestålet sliber ikke kniven, men retter æggen på den op. Det sikrer, at kniven forbliver skarp i længere tid.


Få kniven slebet professionelt

Ønsker man at slibe sine knive selv, anbefaler vi, at man bruger slibesten, da de fleste slibeapparater ofte kan gøre mere skade end gavn. En anden mulighed er at få slebet sine knive af en professionel sliber – en service vi kan være behjælpelig med i vores butikker.

Lad Kunst og Køkkentøj slibe dine knive


Om knive i karbonstål

Knive i karbonstål (kulstofstål) tåler ikke opvaskemaskine, da de bl.a. vil ruste lynhurtigt. De skal derimod vaskes med almindeligt opvaskemiddel og aftørres omhyggeligt lige efter. Det er ikke strengt nødvendigt, men det kan anbefales, at påføre bladet en dråbe olie før kniven lægges væk. Her er kameliaolie specielt velegnet, da den er syrefri og ikke bliver harsk. Knive i karbonstål er nemme at stryge og slibe op, men man skal være opmærksom på, at bladet ofte bliver lidt mørkt og plettet i brug og at knivbladet optager aromastoffer, f.eks. når man hakker løg, som kan blive overført til andre emner. Knivens æg vedligeholdes til daglig med strygestål eller læderstrop og slibes efter behov på sten.


Knive, slibeudstyr og skærebrætter

Se alt i kategorien