FEDTSTOFFERS RØGPUNKT

Hvornår begynder smør og olie at ose?

Fedtstoffers Røgpunkt Med Kunst Og Køkkentøj

Når man opvarmer fedtstoffer som olie, smør eller fedt, begynder de at ose med blålig røg ved forskellige temperaturer. Dette kaldes røgpunktet eller forbrændingspunktet.


Røgpunktet kan variere meget og afhænger bl.a. af fedt- og olietypen samt kvaliteten og surhedsgraden af samme. Surhedsgraden kender man også som 'frie fedtsyrer' eller FFA, og jo mere FFA olien eller fedtstoffet indeholder, desto hurtigere begynder den at ryge ved opvarmning.

Hvis man skal stege ved høj temperatur, bør man derfor vælge olie eller fedtstof med et højt røgpunkt, for at undgå at fedtstoffet afgiver giftige dampe, producerer skadelige frie radikaler og – måske allerværst – afgiver en virkelig kedelig brændt bismag til emnerne der steges.

Skal man stege ved lav temperatur, lave salatdressing, pesto eller bruge olie på anden vis direkte i maden (det vil sige uden opvarmning), bør man vælge en olie hvor røgpunktet ikke er afgørende, men lade smag og præference bestemme.

De viste temperaturer er kun vejledende og sammensat af forskellige kilder på internettet. Temperaturerne kan variere afhængigt af oliens eller fedtstoffets kvalitet og ydre omstændigheder som f.eks. lufttemperatur, vindforhold og lignende.

Se vores udvalg af termometre


Røgpunkt fra 270 °C til 200 °C

Avocadoolie 270 °C
Saflorolie 266 °C
Sojabønneolie 257 °C
Klaret smør 250 °C
Risolie 250 °C
Ekstra lys olivenolie 242 °C
Raffineret solsikkeolie 240-260 °C
Olivenolie af presserester 238 °C
Raffineret saflorolie 230-250 °C
Raffineret sojaolie 230-250 °C
Halvraffineret solsikkeolie 232 °C
Raffineret solsikkeolie, højt oliesyreindhold 232 °C
Halvraffineret sesamolie 232 °C
Palmeolie 232 °C
Raffineret majsolie 232 °C
Raffineret jordnøddeolie 232 °C
Solsikkeolie 227 °C
Jordnøddeolie 227 °C
Hasselnøddeolie 221 °C
Jomfruolivenolie 216 °C
Bomuldsfrøolie 216 °C
Mandelolie 216 °C
Vindruekerneolie 216 °C
Sesamolie 210 °C
Ekstra jomfruolivenolie, lavt syreindhold 207 °C
Raffineret rapsolie 204 °C
Halvraffineret valnøddeolie 204 °C

 

Røgpunkt fra 200 °C til 100 °C

Macadamiaolie 199 °C
Svinefedt 182 °C
Margarine 182 °C
Halvraffineret sojaolie 177 °C
Uraffineret sesamolie 177 °C
Kokosnøddeolie 177 °C
Halvraffineret rapsolie 177 °C
Hampefrøolie 165 °C
Uraffineret solsikkeolie, højt oliesyreindhold 160 °C
Uraffineret sojaolie 160 °C
Halvraffineret safloroile 160 °C
Uraffineret majsolie 160 °C
Ekstra jomfruolivenolie 160 °C
Uraffineret jordnøddeolie 160 °C
Uraffineret valnøddeolie 160 °C
Smør 150-170 °C
Uraffineret rapsolie 107 °C
Uraffineret saflorolie 107 °C
Uraffineret hørfrøolie 107 °C
Uraffineret solsikkeolie 107 °C

 



Gryder og pander

Se alt i gryder og pander