Kunst og Køkkentøjs holdning til PFAS

Vi har dagligt kunder som bekymrer sig om fluorstoffer, i øjeblikket specielt PFAS, så her er hvad vi hos KOK ved om emnet, og hvad vi vil anbefale.

Kunst Og Køkkentøj I Aarhus På En Oktoberdag

PFAS: Vores tanker og anbefalinger

Der findes tusindvis af fluorstoffer, som f.eks. PFAS, PFOS, PFC og PTFE som bruges i alle mulige forskellige ting, lige fra kosmetik over tæpper til brandslukningsskum og i vores tilfælde til non-stick belægninger, typisk på pander og i bageudstyr.

Den korte besked er, at PFAS er noget skidt, som det gælder om, at vi holder op med at bruge. Ikke fordi man bliver syg af f.eks. at bruge en stegepande med PFAS i belægningen, men fordi PFAS langsomt, men sikkert, ophobes i miljøet og kroppen, og på den længere bane kan give alvorlige sundhedsproblemer.

Hvor optræder PFAS?

De "rene" materialer som f.eks. jern, stål, silikone, træ osv. indeholder ikke PFAS.

I køkkentøjssammenhæng er det først og fremmest plastmaterialer, som man skal holde øje med. Specielt non-stick belægning (som reelt er en type af plast) indeholder næsten altid PFAS.

Ud over i non-stick belægningerne så ved vi i skrivende stund faktisk ikke med sikkerhed, hvor stoffet ellers optræder i vores varer. Det kan teoretisk være i f.eks. en maskindel eller et plasthåndtag. Vi er gang med at undersøge det, men det er en meget langsom proces, da vores leverandører som regel heller ikke ved det.

Skal jeg være nervøs for PFAS i mit køkkengrej?

Nej. PFAS vil i køkkentøjssammenhæng være godt bundet i belægningen, og kun blive frigivet, hvis det varmes op til over 250 °C. Til sammenligning bliver smør sort ved 180 °C og olivenolie begynder at brænde omkring 240 °C.

Med andre ord, så skal man bevidst brænde sin non-stick belagte pande af og indånde luften, før man kommer til at ophobe PFAS i kroppen af den vej. Problemet med PFAS handler grad om udledning i miljøet fra produktionen, og når varen smides ud efter endt brug.

Hvad gør jeg som kunde?

Det enkle svar er, at man skal lade være med at købe ting med non-stick belægning. Overvej om det virkeligt er nødvendigt med non-stick, eller om det egentlig bare er af gammel vane.

Men lad nu være med at fare ud i køkkenet og fjerne alt med non-stick belægning. "Skaden" er sket allerede ved købet, og det giver kun en ekstra miljøbelastning, hvis man smider ting ud som er fuldt funktionsdygtige.

Non-stick belægning bruges primært til to ting i køkkenet: Pander/gryder og bageforme.

Pander/gryder

Hvis man bruger og behandler KOKs stegepander uden non-stick korrekt, er det meget sjældent emnet, som man steger, for alvor hænger i. Så køb endelig stegepander uden belægning, f.eks. af pladejern, støbejern og rustfrit stål.

Den eneste grund til at købe gryder med belægning er, at de er nemme at vaske af – men så meget nemmere er det altså heller ikke. Og i øvrigt holder belægninger ikke.

Bageforme

Ved bageforme er det desværre lidt vanskeligere at komme uden om belægning. Ganske vist findes der et stort udvalg af silikoneforme (som er uden PFAS), men disse forme giver bare ikke samme konsistens til skorpen af emnet. F.eks. bliver brød sejt, fremfor sprødt, i skorpen.

Tidligere blev de fleste bageforme produceret både med og uden belægning, men desværre har det været svært at sælge dem uden, hvorfor de ofte er gået ud af produktion.

Hvad gør KOK?

Vi er ikke en miljøorganisation, men derfor kan man jo godt tænke sig om.

Derfor har vi en målsætning om, at vi inden 2024 har udfaset alle varer, som vi ved indeholder PFAS.

Til det formål har vi iværksat en proces, hvor vi langsomt, men sikkert, gennemgår de produkter vi mistænker kan indeholde PFAS eller lignende. Det er en langsommelig proces, da vores leverandører ofte ikke ved om f.eks. et plasthåndtag indeholder PFAS.

Vi kommer desværre ikke til at kunne garantere, at der derefter ikke er varer i butikkerne, som indeholder PFAS. F.eks. kan en bogindbinding være imprægneret med et PFAS-holdigt materiale, eller der kunne være PFAS i leverandørens label. Men som udgangspunkt vil vi undgå det.

Besøg vores butikker eller kontakt os, hvis du har spørgsmål om gastronomisk værktøj og PFAS.

Venlig hilsen

Per Nikolaj Kampmann
Kunst og Køkkentøj

Maj, 2023