Testpanelet Fra Kunst Og Køkkentøj Skal Teste Trævarer Fra Kampmann

Testpanel

Test af trævarer fra Kampmann

KOKs testpanel har undersøgt, om grydeskeen og spatlen fra Kampmanns serie af trævarer både virker til det, de er lavet til, og om de også viser sig brugbare til andre ting, når man nu alligevel står i køkkenet. Testen forløb hen over sensommeren 2025.

Nye håndredskaber til køkkenet

Trævarerne fra Kampmann er en ny serie håndredskaber til køkkenet, udviklet af Kunst og Køkkentøjs grundlægger Per Nikolaj Kampmann og designer Steen Higham. Drevet af en fælles oplevelse af, at de fleste køkkenredskaber i dag er en skygge af sig selv – både kvalitets- og designmæssigt – besluttede Per Nikolaj og Steen sig for at (gen)skabe en ordentlig serie af træredskaber, som både virker, holder og er pæne (i nævnte rækkefølge).

Vi har allerede selv testet dem, men dels er vi jo forudindtagede, dels skal der testes mange og over længere tid, før vi kan være nogenlunde sikre. Det er jo relativt enkle produkter, og for dem gælder det ofte, at de viser sig at være gode til andet end det, de egentlig var tænkt til. For eksempel er en kernehusudstikker, der er lavet til at fjerne kernehuset i æbler, også genial til at tage den bløde midte ud af en agurk.

Hen over sensommeren 2025 skulle 20 deltagere fra KOKs testpanel derfor finde ud af, om trævarerne både virker til det, de er lavet til, og om de også viser sig brugbare til andre ting, når man nu alligevel står i køkkenet. Man behøvede ikke at være professionel kok for at være med i testen, men det var vigtigt, at deltagerne havde erfaring med madlavning, så vi kunne få den bedst mulige vurdering af redskaberne.

– Virkelig lækker håndfølelse. De er lette, men balancerer. Spatlen er en anelse for tyk i spidsen til nemt at flippe en fritter eller pandekage, men der er masser af funktion i den alligevel. Skeens spids er en dejlig funktion til at komme rundt i grydehjørnerne. En sand æstetisk nydelse. Jeg afholdt mig fra at bruge skeen til solbærsyltetøj, da jeg er usikker på, hvordan det vil smitte af. – Nana B., KOKs testpanel

Vores konklusion på testen

Trævarerne her er udviklet og produceret af firmaet Kampmann ud fra, at de skal være ærlige, smukke, venlige og funktionelt overlegne. Hensigten er, at forbrugeren skal få glæde af at se på, røre ved og bruge produkterne i dagligdagen.

Testen viser, at Kampmann stort set er kommet i mål på alle parametre. Den tilsendte ske og spatel har været til glæde for 90 %, hvilket de mange positive bemærkninger understreger rigtigheden af.

Da alle testpiloter har brugt trævarerne mere end to gange om ugen, og da mere end halvdelen har brugt dem mere end forventet, tyder alt på, at hensigten med, at man skal få glæde ved at se på, røre ved og bruge produkterne i dagligdagen, er opfyldt.

Skehovedets størrelse deler vandene; nogle finder det for lille, en enkelt endda alt for lille. Det var ikke helt uventet, da hovedets størrelse altid er et dilemma mellem, om det skal røre godt (lille ovalt hoved) eller om det skal øse godt (stort rundt hoved). Den testede grydeske er primært tænkt til at røre med og kun i mindre grad til at øse.

Givet at der kun var få, der "protesterede" over størrelsen af skehovedet, bekræftes vores forudanelse om, at de fleste bruger en grydeske til at røre med, og at skeen her derfor vil passe dem fint. Til "øse"-tilhængerne vil vi fremover anbefale at købe serveringsskeen og evt. supplere med en rørespatel.

Faconen på redskabernes håndtag er der også generel tilfredshed med. For spatlens håndtag er der ikke noget at rafle om. Det skal være ovalt, så den ligger stabilt i hånden.

Men for skeens håndtag er det et dilemma mellem, at den er let at dreje i hånden, eller at det er let at holde og fornemme retningen. Ud fra, at der kun er en enkelt, som hellere vil have et ovalt håndtag, er konklusionen, at vi har ramt de flestes ønske.

Så langt udformningen af produkterne. Da den generelle tilfredshed og glæde ved trævarerne enten er høj eller meget høj, og da de fleste af vores testpiloter synes, at redskaberne er prisen værd, tillader vi os uden at rødme at konkludere, at vi har ramt plet.

Men vi skal efter producenten i slutbearbejdningen af skeerne. Flere, men heldigvis et fåtal, oplever, at de flosser i laffet (den hule del af skeen) efter brug. Det tyder på, at de ikke er blevet dobbeltslebet som aftalt; det skal der naturligvis rettes op på. Det er lige præcis derfor, at vi er så glade for vores testpanel. Den slags fejl og mangler er meget svære at opdage.

Så atter engang skal KOKs testpanel have en varm tak for indsatsen.

Venlig hilsen,
Kunst og Køkkentøj


 

Nedenfor kan du se vores testpiloters velovervejede besvarelser fra testen, og til sidst finder du en grafisk fremstilling af både spørgsmål og svar.

Kampmanns Grydeske I Teak Fra Kunst Og Køkkentøj

Grydeske, teak, L 30 cm

Hvilke typer madlavning har du brugt grydeskeen til?

  • Supper og gryderetter: 20 deltagere (100 %)
  • Sauce: 10 deltagere (50 %)
  • Ris og korn: 9 deltagere (45 %)
  • Servering: 9 deltagere (45 %)
  • Havregrød: 1 deltager (5 %)
  • Rørt surdej sammen: 1 deltager (5 %)
  • Brugt til alt i køkkenet: 1 deltager (5 %)
  • Bagværk: 1 deltager (5 %)
  • Servering, som salatsæt: 1 deltager (5 %)
  • Røræg: 1 deltager (5 %)
Kampmanns Smalle Spatel I Teak Fra Kunst Og Køkkentøj

Smal spatel med huller, teak, L 31 cm

Hvilke typer madlavning har du brugt spatlen til?

  • Vende grøntsager: 18 deltagere (95 %)
  • Vende kød: 15 deltagere (75 %)
  • Servering: 6 deltagere (30 %)
  • Pandekager, torskerogn (sarte emner): 4 deltagere (20 %)
  • Bananpandekager på pande: 1 deltager (5 %)
  • Æg: 1 deltager (5 %)
  • Blande crumble, müsli: 1 deltager (5 %)
  • Pindemad, courgette fritters: 1 deltager (5 %)
  • Spejlæg: 1 deltager (5 %)
  • Vende fisk: 1 deltager (5 %)
  • Røræg: 1 deltager (5 %)
  • Som grydeske: 1 deltager (5 %)
  • Ragu: 1 deltager (5 %)
  • Risotto: 1 deltager (5 %)
  • Tomatsauce: 1 deltager (5 %)

Er der noget særligt, du synes gør Kampmanns trævarer anderledes end andre redskaber, du har brugt?

– God tynd kant forrest på spatel, der gør det muligt at vende fx pandekager og gør den konkurrencedygtig med de meget tynde spatler af plastik og metal.

– Smuk i teaktræ og lækker at holde i hånden. Den glatte finish giver et indtryk af kvalitet, og træet føles nærmest mere vandafvisende end andre træredskaber. Skeen bliver ikke "opblødt" af madlavningen, og det giver en rar fornemmelse af, at redskab og mad holder sig på hver deres side – uden at der afgives smag fra redskabet til maden, og uden at redskabet tager imod fra maden.

Designet adskiller sig virkelig fra andre skeer, jeg kender: det er både elegant og lidt "cute" på samme tid. Jeg er især begejstret for den flade kant på skehovedet – det gør den ekstra anvendelig i daglig madlavning

Alt i alt en kombination af funktionalitet og æstetik, som gør, at jeg faktisk får lyst til at bruge netop denne ske hver gang. Så særligt skeen tænker jeg at skulle have flere størrelser af.

– Udformningen er utroligt smuk og valget af teak er så meget stærkere end stort set alt andet man kan få fat på. De skarpe kanter og det smalle hoved på grydeskeen, kan skrabe en pande, nå helt ned i kanten af en gryde og endda skrabe dejen ud af en skål næsten uden behov for en gummiskraber. Jeg er fan (og har også to 35 cm grydeskeer i samlingen allerede).

– De er rigtig flotte og kvaliteten mærkes.

– Bedre følelse. Virkelig lækre.

– Både elegante og praktiske.

– Jeg har aldrig brugt teak-redskaber før. Hvis jeg stod i butikken og overvejede et køb ville jeg nok være lidt usikker på, hvordan de ville fungere i længden. Mine havemøbler, som jeg ikke oliebehandler, står med en flot patina - vil skeerne få den samme farve? Den er måske ikke så køn til en ske som til en bænk?

– Materiale er super godt, og detaljer omkring udformning så de kommer godt ned i gryder mm er god.

– De er drøn fede. Jeg synes dog grydeskeen er for dårligt lavet i skeen. Den flosser og ser træls ud. Efter bare jeg har brugt den 1 gang. Dog har spartel vundet mig helt over. Jeg skal have flere. I flere varianter. Så lækker at bruge. Håndet er fantastisk og den er god til og vende alt lige fra bøffer til frikadeller. Eller til og vende æg eller rører i kartofler osv osv.

– De er lette at håndtere, robuste uden at være "tunge".

– De er pæne og holder godt.

– De er lækre at have i hænderne, og når man først har brugt tid på at bruge dem til forskellige ting i køkkenet, bliver det hurtigt de redskaber man rækker ud efter.

– De er meget smukke og anvendelige.

– Vinklen er rigtig god, og man kommer godt ud i kanterne af gryder og panderne. Det er også meget imponerende at vi har vasket dem rigtigt mange gange, og de beholder stadig deres flotte udseende, og mister ikke overfladen, på trods af opvaskemiddel. De er flotte og de blev meget hurtigt mit førstevalg i skuffen mellem mange andre redskaber. Tusind tak.

– Superlækkert design - kan næsten bruges som salatsæt eller serveringsbestik. En helt uvant finish i forhold til den klassiske kedelige trægrydeske. Grydeskeen ikke så dyb, så den er ikke den perfekte opløser - men det er ok. Men skal lige huske håndopvask, men selv bøvlede rester slipper ret nemt. Genial overkommeligt gavemulighed til værten eller foodien.

– De er begge afsindigt æstetiske. Flot udskåret og ligger meget fint i hånden. De er lette - selvom tyngden på træredskaber aldrig har generet mig?

– At de er meget lette.

– Personalet i butikken pointerede, hvor meget krudt der var brugt på, hvordan længden på grebet og størrelsen på grydeskeens hoved var proportioneret. Jeg oplevede at grydeskeens hoved i praksis var alt for lille, men at greb-længden var passende. I praksis oplevedes den som en lidt for pæn rørepind (sorry!) - som jeg var lidt bange for tog misfarve/skade af at blive brugt. Grundet hovedets runding kom den nemt ud i grydernes kanter - men det gør alle mine andre håndredskaber også.

– Den var elegant at smage til med, men alt for lille at servere med. I praksis endte den ene af os at hente en anden serveringsske (efter vi havde sat os til bordet), mens den anden fortsat øste op med grydeskeen. Måske man bare skal tilstræbe større tålmodighed i serveringen - eller at bruge én ske til tilberedning og en anden til servering? Men når den er så flot - har man lyst til at den skal med hen til bordet. Alternativt kunne man købe serveringsskeen fra samme serie. Men så ligger man også inde med træredskaber til en plovmand - hvor man måske i allerede havde noget der virkede?

– Jeg synes de er lækre, både at bruge og se på. Derudover synes jeg, at man ser mange træredskaber, som virker lidt 'whitelable' - Det gør de her ikke. Man kan fornemme kvaliteten.

– Spatlen er skøn, da den er så tynd. Man har god føling med maden. Skeen er nær ubrugelig desværre.

– Det at de er så lette og udført i ét stykke er ret fedt. Skeen er også en anelse spids, så jeg kan komme helt ned i “hjørnet” mellem grydebund og -væg.


Har du kommentarer til balancen og vægten af redskaberne?

– Gud, har ikke tænkt over det, hvilket plejer at være fordi det fungerer.

– Kun at den er rigtigt god.

– Jeg er vild med de lette, tynde, men stærke redskaber.

– Den er god. De er meget behagelige at arbejde med. Spartlen kunne godt have været lidt bredere. Vi plejer at bruge den sorte plastikspartel fra IKEA - den har en smule mere bredte - det har vi savnet.

– Perfekt.

– Det fungerer rigtig godt.

– Størrelsen ovenfor er længden, som jeg synes er helt som den skal være. Hvis ikke man skal have spatlerne i flere størrelser, så ville jeg foretrække én, der var bredere. Men på den anden side, så er den god som alternativ til en ske.

– Balancen er helt fin, dog vil jeg sige håndet på spartel er markant overlegen end det på skeen. Man er aldrig i tvivl om hvordan den skal vende grundet den flade profil fremfor den runde på skeen

– Redskaberne er meget lette, hvilket gør dem nemme at arbejde med og bruge.

– Lette, men ikke for lette.

– De var super rare at arbejde med.

– Ikke noget jeg har tænkt over, hvilket vel så må ses som et succeskriterium :)

– Designet på de to redskaber synes jeg er er, som det skal være. Jeg tror ikke, at skeen er så oplagt for mig at bruge – i de fleste situationer er spatelen bedre at bruge, da skeens laf alligevel er så lille, at det ikke kan bruges til noget.

– Jeg kunne godt have brugt at skaftet på grydeskeen havde været kortere, og det både min mand (som har betydeligt større hænder end mig). Men utrolig behageligt at redskaberne er så lette, som gør at jeg hellere rækker ud efter dem end nogle af mine andre redskaber.

– Måske kunne håndtaget på skeen være lidt tykkere for bedre balance. Måske op 0,5 cm bredere.

– De er en smule klejne men overraskende velfungerende.

– Vægten er overraskende, de virker meget lette, hvilket gør at man forventer et mere skrøbeligt redskab. Men de er virkelig stabile og ligger rigtigt godt i hånden. Som kok/lærer kan jeg virkelig anbefale det til elever og kollegaer.

– Virkelig lækker håndfølelse. De er lette, men balancerer. Spatlen er en anelse for tyk i spidsen til nemt at flippe en fritter eller pandekage, men der er masser af funktion i den alligevel. Skeens spids er en dejlig funktion til at komme rundt i grydehjørnerne. En sand æstetisk nydelse. Jeg afholdt mig fra at bruge skeen til solbærsyltetøj, da jeg er usikker på, hvordan det vil smitte af.

– Meget flot balance og vægt. Jeg ved ikke om det er nødvendigt, at de er så lette? Jeg har aldrig lidt af gener pga. for stor vægt på mine andre træredskaber (oliventræ).

– Jeg synes den er som den skal være.

– Skeen. Man bemærker designet, hvor den er lavet ud i et træstykke. Det ser sgu ret godt ud. Overrasket over vægten. Lethed. Den føles ved første oplevelse klejn. Jeg giver den gas, og oplever, at den ikke knækker. Den er robust. Den er en anelse spids, som gør, at man kan komme helt rundt i gryden. Det er en helt anden oplevelse end exoglas, som jeg ellers sværger til.


Har redskaberne ændret sig efter brug (f.eks. ru overflade, misfarvning, revner)?

– Jeg gav dem olie ved modtagelsen og de skulle nok have haft flere gange. Denne gang var det bare madolie, hvor jeg normalt bruger linolie, hvilket holder længere.

– Ingen revner, men de opleves generelt en smule ru i det. Måske fordi man har været vant til plastik… skeen er mere ru en spartlen

– Lidt ru overflade

– Jeg lagde dem i opvaskemaskine for at teste det. I min dagligdag vil jeg sætte pris på at så meget som muligt kan maskinvaskes. Jeg har gryder, glas og knive som ikke kan tåle det - og det bliver simpelthen så besværeligt, hvis jeg har endnu flere ting, der skal vaskes op i hånden. Det kunne være interesant se se, hvordan de vil klare det i længden.

Jeg har haft mine 20 år gamle buksbom-redskaber i hånden for at sammenligne. Det interesante her er, at de tilsyneladende holder vældig godt til maskinopvask. De er helt glatte og hårde i overfladen stadigvæk! Teak-redskaberne virker lidt mere ru, men det kan godt være, at det blot er i en overgangsfase? Sammenlignet med de plastic-redskaber jeg ofte bruger, så er dem jeg testede jo langt flottere og egentlig dejlige at bruge - men i min anvendelse, så udfordres jeg af at skulle håndvaske dem.

– Lille nedtoning af farve/glans. Dog ikke noget der ikke forventes ved daglig brug.

– Grydeskeen er blevet slidt efter 1 gang brug. Den er for tynd ude i spidsen og ser træls ud efter meget lidt brug. Den flosser og ser træls ud.

– Især spartlen har fået en mere ru overflade efter at den er blevet vasket en del gange, og vi snakkede forleden om at den faktisk allerede nu ville have brug for ny olie, for at beholde en overflade, jeg ikke ville være bekymret for at bruge.

– Kun en anelse - måske lidt mere matte. Skal de olieres?

– Redskaberne misfarves lidt. Særligt i tomatiserede gryderetter - hvilket vel vil være mærkeligt andet. Jeg benyttede også grydeskeen til æbleflæsk med madæbler - hvorefter den fik en ret ru overflade. Formentligt pga. syren i maden (?). Jeg har ikke bemærket at mine oliventræsredskaber påvirkes i ligeså stor grad. Gad vide om det skyldes faconen på hvordan træredskaberne er skåret, da ikke følger træfibrene i hele længderetningen.

– Grydeskeens træ rejste sig allerede ved første brug. Dette var ikke tilfældet med spatlen.


Er der noget ved grydeskeen eller spatlen, som undrer dig, eller har du kommentarer til testen?

– Jeg har kun ros til overs for spatlen. Den fungerer virkelig godt! Begge redskaber er smukke, men skeen er desværre slet ikke brugbar. Dens spidse top gør det nærmest umuligt at røre til bunds i en gryde, jeg havde ingen fordele ved den flade kant og træet rejste sig efter første brug og gjorde mig bekymret for om den kunne efterlade splinter i maden. Derfor er flere af mine svar også lunkne, da jeg skulle vurdere dem samlet og de falder så forskelligt ud. Tak for at lade mig teste. Det har været en fin oplevelse!

– Jeg havde måske regnet med, at skeen ville knække, fordi jeg har forsøgt at være lidt hårdhændet ved den. Men det er ikke sket. Spatlen er også tyndere og har et knæk, der gør den bedre til at vende emner om ift en klassisk træspatel.

– Da jeg så spatlen først, var jeg lidt bekymret for hvor 'robust' den var. Denne kunne godt virke lidt klejn - Efter at have brugt den, viste det sig ikke at være et problem eller noget jeg tænkte videre over.

– De er som sagt meget flot udskåret. Men grundet deres facon, og at de er CNC-skåret, antager jeg, at der går en stor mængde teak-træ til spilde - da resten vel bare fræses væk.? Det virker lidt ødselt - selvom det endelige produkt er pænt! Jeg spekulerer også på, om det virkeligt er strabadserne værd, at eksportere teak-varer fra Thailand (det lød også omstændigt?) - ift. hvad man kunne opnå med fx oliventræ?

– De er lækre at se på og at bruge. Men til prisen må jeg indrømme at jeg nok ikke selv ville have købt dem. De ville være flotte at give som en gave. Men ikke alle vil nok sætte pris på hvor flotte/eksklusive de er.

– Når man holder, især, grydeskeen, ville det have været fantastisk med form på håndtaget. Det ville give en meget bedre anvendelse og greb.

– Måske kunne de udføres en smule kraftigere.

– 2 lækre produkter som vi er sikre på bliver meget populære blandt andre køkken-udstyrs-entusiaster som os selv.

– Jeg var meget overrasket over at de virkede meget skrøbelige, men var det overhovedet ikke da jeg begynde at bruge dem. Det var til gengæld virkelig rart at de var så lette og elegante når man bruger dem til madlavning.

– Nej, jeg er positivt overrasket.

– Jeg kan se ideen med disse redskaber hele vejen og er bare glad for at I beder om testpersoners mening.

– Jeg ved ikke om der er en undring, men vi har snakket om, at det kunne være rart, at grydeskeen måske havde haft lidt bøjning ved skift fra skaft til ske. Tak for at vi måtte være i testen :)

– De er bare gode.

– Har også brugt dem en del som salat-tagtøj, det fungerer også rigtig godt.

– Tak for at få lov til at teste redskaberne...

– Det har været super sjovt og prøve og teste de 2 produkter. Og sådan head to head så ville en gryde ske med håndtaget fra spartel vinde prisen for bedste ske. Ligesom spartel vinder for bedste spartel.

– Spatlen overraskede positivt. Særligt at den var så flad/spids i enden, at den uden problemer kunne komme ind under pandekager (flade såvel som amerikanske) og stykker af fisk uden at beskadige dem. Ligesom man kan med en metalspatel (- som mange måske har i forvejen?). Virkelig godt alternativ til en plastikpalet. Til trods for at den var så tynd, virkede den ikke skrøbelig.

– Jeg mangler et hul i grebene, så de kunne hænge fremme (ligesom de fleste andre af mine redskaber). I praksis kom de derfor til at ligge i en skuffe - hvor man dagligt skulle minde sig selv om at bruge dem (ikke noget problem, nu hvor det var en del af opgaven). De er også så flotte, at de jo sagtens kan bære at hænge fremme.

– Jeg er fan!


Andre spørgsmål og svar fra testen

1 Hvilken Type Redskaber Anvender Du Normalt
2 Har Du Overordnet Set Haft Glæde Af Grydeskeen Og Spatlen
3 Hvor Ofte Har Du Brugt Redskaberne
4 Har Du Brugt Dem Mere End Forventet
5 Hvordan Oplever Du Grydeskeen I Brug
6 Hvordan Oplever Du Spatlen I Brug
7 Hvordan Vurderer Du Grebet På Redskaberne
8 Er Størrelsen På Grydeskeen (30 Cm) Passende Til Dit Køkkenarbejde
9 Er Størrelsen På Spatlen (31 Cm) Passende Til Dit Køkkenarbejde
10 Hvordan Har Du Rengjort Redskaberne
11 Hvordan Vurderer Du Redskabernes Overflade Efter Brug Og Rengøring
12 Har Redskaberne Ændret Sig Efter Brug Fx Ru Overflade Misfarvning Revner
13 Hvordan Vil Du Vurdere Forholdet Mellem Pris Og Kvalitet (1)
14 Hvor Tilfreds Er Du Samlet Set Med Grydeskeen Og Spatlen
15 Vil Du Anbefale Disse Redskaber Til Andre

Trævarer fra Kampmann

Redskaberne fra Kampmann er udført i certificeret teaktræ fra plantager i det nordlige Thailand. Teaktræ udmærker sig ved at være elastisk, med en tæt struktur og et højt olieindhold – egenskaber, som ikke bare gør det holdbart, men også sikrer, at det både er rart at røre ved og kun bliver smukkere med tiden.

Testpanel

Meld dig ind i KOKs testpanel

Meld din ind i KOKs testpanel, og hjælp os med at blive klogere på gastronomisk værktøj. Blandt alle medlemmer af testpanelet finder vi ved lodtrækning en række "testpiloter", der skal afprøve køkkengrej eller bageudstyr. Efter en testperiode skal deltagerne fortælle os deres uforbeholdne mening om produktet.