Snit grøntsager med mandolinjern


Snit grøntsager med et mandolinjern

Et mandolinjern er et fantastisk effektivt og alsidigt redskab til at snitte frugt og grønt i skiver og strimler/julienne. Hos Kunst og Køkkentøj fører vi to typer mandolinjern: Dels japanske mandolinjern, hvor kniven sidder skråt i forhold til skæreretningen, dels franske mandolinjern, hvor kniven sidder lige.

Et mandolinjern kan bruges til kartofler, agurker, selleri, gulerødder, rødbeder, rådkål, fennikel, løg, hård ost, æbler og andre hårdere frugter og grøntsager.

Snitte i skiver
Grundkniven i et mandolinjern er en meget skarp glat kniv, som sidder midt på mandolinen. Man snitter grøntsager og frugt ved at køre emnet henover mandolinjernet, og derved henover kniven. Man kan nemt justere tykkelsen på det man snitter, typisk fra 0,5 mm til 5 mm, ved at dreje på en skrue, der sidder på mandolinjernets bagside.

Strimle i julienne
Med de medfølgende julienneknive (eller "kamme") kan man strimle grøntsager i tre forskellige bredder. Juliennekniven indsættes i bunden af mandolinjernet, med spidserne opad, således at den glatte kniv og juliennekniven i fællesskab strimler emnet, som føres henover mandolinjernet.

Visse mandolinjern kan ikke strimle, men kun snitte. Så læs gerne produktbeskrivelsen grundigt, inden du vælger et nyt mandolinjern.

Pas på!
Knivene på mandolinjern er afsindigt skarpe, så man kan nemt komme til skade, når man betjener det. Brug derfor sikkerhedshandske, havehandske, varmeluffe eller andet, som beskytter din hånd og fingre, når du skærer med det.

Rengøring
Mandolinjern tåler ikke opvaskemaskine, da det vil gøre knivene sløve. Så vask det op i hånden, under rindende varmt vand. Og igen, pas godt på fingrene.


Mandolinjern