KOKs grydeske i teaktræ
En grydeske, som de lavede den engang
Nogle gange falder ting i hak på den mest forunderlige måde. En gang i efteråret 2023 dukkede en herre ved navn Steen Higham op i vores butik i København og viste os et skærebræt, som han får produceret og sælger. Brættet var (og er stadig) godt lavet, men som Steen selv sagde, var det "ikke noget for KOK".
Så sælger er åbenbart ikke Steens mellemnavn, men vi faldt i snak, og det viste sig, at hans viden om køkkengrej er enorm. Det førte til en fagsnak over et par timer (som ingen af os egentlig havde tid til), og vi besluttede ret hurtigt at lave et samarbejde om at udvikle en trævareserie, som skal kunne måle sig med de trævarer, den legendariske køkkentøjsbutik i Paris, E. Dehillerin, engang solgte.
Udviklingen har ført til, at de små trævarefabrikker, som lavede udsøgte produkter og som faktisk havde faglig viden, ikke kun om produktet men også om, hvad produktet skulle bruges til, forlængst er lukkede. Så vi (læs: Steen) måtte gentænke produktionen og genopfinde den dybe tallerken, eller rettere skeen. Vi er nemlig begyndt med en grydeske, som jeg uden at ville prale mener, er den bedste på markedet.
Indrømmet, det er et "con amore" projekt det her, men selv en isenkræmmer må fra tid til anden lægge regnemaskinen væk og kigge på produktet. Du kan læse mere om vores nye grydeske nedenfor, hvis du har lyst.
Per Nikolaj Kampmann
Kunst og Køkkentøj
Juni, 2024
Skeen er designet til at arbejde i gryden fremfor til at øse eller servere med. Derfor har den et relativt fladt laf (hulningen i skeens hoved), så man let kan ‘slå’ maden af skeen.
Det tilspidsede hoved når helt ud i grydens hjørner, og den flade side af hovedet er velegnet til at skrabe med. Skeens kant er tilpas skarp til effektiv skrabning, men takket være teaktræet er den også så robust, at den ikke bliver hakket eller slidt ned.
Vi har ladet os kraftigt inspirere af de vidunderlige skeer, som engang blev solgt i den legendariske butik E. Dehillerin i Paris. De var mærket med 'France' og skeens længden.
Som en indforstået hyldest til dem har vi derfor mærket vores skeer med 'KOK' og den tilhørende længde.