KOKs testpanel har bedømt en jernpande


Test af de Buyer jernpande, Ø 24 cm

Stegepanden er et grundlæggende redskab i køkkenet, så der er god grund til at købe noget, der ikke bare fungerer, men som også kan holde. Vi er meget glade for pladejernspander (også kaldet jernpander eller smedejernspander, kært barn mange navne). De steger fantastisk godt, man kan bruge alle typer af redskaber på dem, og så er de uopslidelige – rent faktisk bliver de bedre, desto mere man bruger dem, men ... de kræver lidt omtanke i brug.

Er jernpanden lige så god, som vi selv synes? Det bad vi KOKs testpanel afgøre, for i november 2021 fandt vi ved lodtrækning 19 deltagere, som testede en Ø 24 cm de Buyer pladejernspande hen over vinteren og ind i det tidlige forår i 2022. Her på siden kan du læse mere om, hvordan vores testpanel har bedømt panden.


Sara Luna, KOKs testpanel:

"Det tager et stykke tid før panden er "klar til brug" uden at f.eks. et spejlæg sidder fast på panden. Derfor kan andre pander være nemmere at få i brug hurtigt."


Vores konklusion

Jernpanden har gennem tiden været et redskab, der har delt vandene mellem dem som elsker den og dem som er knap så begejstrede. Uenigheden udspringer efter vores erfaring i, at panden kræver omtanke ved brug og vedligehold over tid.

Testens formål var dels at undersøge, om vores brugsanvisning er god nok, dels om brugeren er glad for panden, hvis den bliver behandlet korrekt og dels hvor det er, skoen trykker når brugeren er mindre glad. På den måde vil vi have et bedre grundlag for at vejlede fremover.

Som det fremgår af testens resultater, havde samtlige brugere glæde af panden, men også at mange havde problemer med brugen, dog ikke med rengøringen, som var nemmere end forventet. Næsten alle oplevede, at emnet kunne hænge i enten ofte eller fra tid til anden, og to (ud af 19) af vores testdeltagere havde også oplevet, at panden havde slået sig.

Interessant nok oplevede samtlige brugere, at jernpanden giver en bedre stegeskorpe, hvilket vi var svært fornøjede med. Det er altid rart at blive bekræftet i sine fordomme.

Vi skal nu forbedre vores vejledning, så brugeren er klar over, at der kan bruges alle typer af redskaber på panden og måske også med tips til, hvordan man får tingene til at slippe. For eksempel skal man lade emnet være et stykke tid på panden, før man rører ved det, så der dannes stegeskorpe, hvorved det (næsten) slipper uden problemer.

Alt i alt er det fortsat vores anbefaling og konklusion, at man skal vælge jernpander, hvis man er villig til at finde sig i, at det hænger i fra tid til anden og hvis man har masseplader eller keramiske blus, er opmærksom på, at panderne kan risikere at slå sig.

Er de betingelser opfyldt, kan vi ikke se, at man kan finde en bedre pande.


Spørgsmål og svar fra testen

Allerførst

1. Har Du Overordnet Set Haft Glæde Af Panden
2. Hvor Ofte Har Du Brugt Panden
3. Har Du Brugt Den Mere End Forventet

Funktion

4. Var Det Nemt At Stege Panden Ind, Før Du Tog Den I Brug
5. Læste Du Den Medfølgende Lille Manual

"Har du kommentarer til indstegningen?"

Indstegningen er simpel, når man følger den lille manual, og panden bliver kun bedre over tid ved gentagen brug.

Det var lidt svært.

Nej, det var en OK manual.

Lidt besværligt at indstege panden med olie. Havde større succes ved f.eks. stegning af koteletter o.l.

Jeg stegte den ind et par gange ekstra ift. manualen, før den var som jeg gerne ville have den.

Blev desværre misfarvet lidt af det.

 

Det tog forholdvis langt tid/flere forsøg at fjerne den hinde der var på panden.

Det var nemt med indstegningen, men ikke med den teknik der stod beskrevet; her blev det ikke nævnt at det var nemt at brænde det helt på. Vi fandt at det virkede meget bedre, at gøre det i ovnen med olie eller med kartoffelskræl og olie på komfuret.

Indstegning tager nogle omgange – brugte kun olie de første 4-5 stegninger og derefter smør. Jeg har 18 cm versionen i forvejen, og brugte kun olie til de første par indstegninger og derefter smør, men dette gjorde panden lidt mere "misfarvet" og sværere at gøre ren. Dette har ikke været et problem med den nye pande.

7. Slipper Panden Emnet Bedre Nu, End Da Du Først Tog Den I Brug
8. Har Du Haft Problemer Med, At Emnet Hænger Fast I Panden
9. Man Kan Bruge Alle Typer Redskaber (Metal, Plast, Træ Osv.) På Panden. Vidste Du Det
10. Har Du Brugt Panden I En Ovn
11. Hvilken Varmekilde Har Du Brugt Panden På
12. Hvad Har Du Brugt Panden Til
13. En Pande Som Denne – Dvs. Uden Belægning – Giver En Markant Stegeskorpe, Når Den Anvendes Ved Høj Varme
14. Panden Kan Slå Sig Og Blive Skæv I Bunden, Hvis Den Udsættes For Hurtige Temperatursvingninger
15. Hvilken Type Pande Bruger Du Normalt

Vedligehold

16. Er Panden Nem At Rengøre

"Hvordan har du rengjort panden?"

– Med varmt vand.

– Vasket af i hånden uden sæbe.

– Jeg har rengjort panden ved kun at bruge vand og en børste med stive hår til at fjerne eventuelle madrester.

– Jeg har vasket panden uden sæbe og så tørret den af med køkkenrulle.

– Køkkenrulle til at fjerne fedt, og derefter varmt vand. Den er ikke så køn længere dog.

– Med varmt vand og køkkenrulle.

– Tørt den over efter brug og skyllet i varmt vand, når den er kølet ned.

– Udelukkende varmt vand når panden var en smule afkølet.

– Med køkkenrulle eller karklud efter madrester er fjernet.

– Varm vand og børste, evt. salt hvis noget har sat sig.

– Varmt vand, en lille smule opvaskemiddel og en svamp eller børste.

– Derefter tørret på et varmt blus og smurt en lille smule olie på mens den var varm.

– Varmt vand. Nogle gange nødvendigt med opvaskemiddel (trods råd om det modsatte).

– Opvaskemiddel og vand.

– Med varmt vand og en børste og aftørret med papir.

– Med varmt vand og en opvaskebørste.

– Varmt vand og en tør klud/køkkenrulle.

Pris versus kvalitet

18. Hvordan Vil Du Vurdere Forholdet Mellem Pris Og Kvalitet, På En Skala Fra 1 Til 5

Anbefaling

19. Nu Har Du Prøvet En Pande I Jern, Uden Belægning (1)

"Begrund gerne dit valg ovenfor"

Det er bare en super pande.

Panden er rigtig god at stege på. Den giver en fin stegeskorpe og det er et stort plus at den kan bruges på flere varmekilder. Jeg har, med stor succes, brugt panden på induktions komfur og grill. Det er en god pande til at brune af på inden det skal i ovnen. Her er det en fordel at panden også kan bruges i ovnen.

Syntes det er en god pande, men kræver tilvænning.

Det tager et stykke tid før panden er "klar til brug" uden at fx et spejlæg sidder fast på panden. Derfor kan andre pander være nemmere at få i brug hurtigt.

Støbejern giver mig stadig de bedste resultater.

Den er god at stege på og det er rart at man kan bruge alle typer redskaber på den.

Jeg er vild med stegeskorpen det giver og oplever en mere intens stegning.

Valget står mellem denne pande eller støbejern alt efter hvor meget skal steges. Umiddelbart denne til lidt kød da den varmer hurtigere op, men støbejern da det opleves at den holder varmen bedre.

Den er hurtig at varme op og regulere varmen i forhold til mine støbejern. Giver gode egenskaber til hverdagspanden.

Foretrækker en kombi af en jernpande og støbejern pga mange af de samme egenskaber, hvor støbejern så holder varmen bedre.

Jeg vil bruge denne pande, hvis jeg blot skal stege kød eller kylling for optimal stegeskorpe. Hvis jeg skal lave noget, hvor der også vil være væske/sovs sammen med det der steges, vil jeg vælge en pande i rustfri stål.

Jeg synes ikke det er et enten / eller, jf. sp. 19. Den er et rigtig godt supplement til vores andre stegepander. Men jeg vil ikke udelukkende bruge panden i jern.

Mest af alt fordi den er svær st gøre rent. Til sidst så grelt at der kom rust frem når jeg rengjorde den. Måske har jeg fejlet ved indstegning.

Det afhænger af hvad jeg skal stege.

Jeg foretrækker stadig vores støbejernspande, men måske er det blot et spørgsmål om hvor god en belægning den har nået at få i forhold til, da vi har haft denne i noget længere tid.

Den er suveræn til at stege på når man skal have hurtig varme og når et stykke kød skal have en god stegeskorpe. Jeg har haft stor glæde af den når jeg har skullet færdiggøre kød tilberedt i sous vide. Man skal dog være opmærksom på at den skal behandles med større opmærksomhed en fx en pande med keramisk belægning. Den skal også suppleres med en anden pande, da den klare stivelsesholdige fødevarer rigtig dårligt.

Jeg synes primært den er fantastisk til at stege bøffer med, men det er ikke en all-round pande for mig.

21. Ville Du Anbefale Andre At Købe En Pande Som Denne

Testpanelet: Råt for usødet

Er der noget ved panden der undrer dig, eller har du kommentarer til testen?

Det kunne være dejligt om den kunne gå i ovnen ved lidt højere temperatur.

Det har været en fryd at teste denne pande. Det er en rigtig god pande. Den har en god størrelse, som kan bruges på komfuret eller i ovnen som bagestål til fx pizza eller fladbrød. Det er en fantastisk pande, som jeg vil anbefale til alle jeg kender.

Til singler er størrelsen meget passende, men det opleves som minimum størrelse hvis der skal laves til flere. Hvis til to personer vil 28 cm nok være mere passende.

Fint med jeres test af forskellige produkter. Jeg læser med hver gang.

– Har været super glad for den, men tror den mere er til folk med tid til at lave god mad og ikke til travle børnefamilier.

Håndtaget er lidt træls – kræver lidt tilvænning.

Generelt er panden overraskende god og velfungerende. Rart den giver så meget varme og relativt ens varmefordeling. Størst problem med stegning af æg, der sætter sig og nemt brænder på – skal virkelig være forsigtig med varmen.

Skal lige vænne mig til rengøringen hvor jeg typisk bruger sæbe.

Det eneste vi har tænkt over er det med indstegningen. Manualen gav os en teknik, der var dårligere end de andre vi har hørt om.

Nej, jeg var glad for at være med.

Pris vs. performance er outstanding!


Jernpander

Se alle pander